Drasztikus drágulást hoz a következő év

2006.12.13. 7:27

Nem csak a legnagyobb mértékben, de szerkezetében is a lakossági gázárak rendszere változik leginkább. Jövőre ugyanis az elfogyasztott mennyiségen alapuló támogatási rendszert a jövedelmi és családi helyzeten alapuló váltja fel.

Jelenleg a támogatás 1500 köbméteres éves fogyasztás alatt 40,22 forint, 1500-3000 köbméter között 24,28 forint köbméterenként. A rendszer nem tesz különbséget az anyagi helyzet alapján, a fogyasztás után járó ellentételezésben mindenki automatikusan részesül jövedelmétől és családja összetételétől függetlenül.

Az új támogatási rendszer öt kategóriát állapít meg, aszerint, hogy a háztartások egy főre eső jövedelme eléri vagy meghaladja-e a mindenkori öregségi nyugdíjminimum (januártól nettó 26 830 forint) kétszeresét, két és félszeresét, háromszorosát, illetve három és félszeresét.

A háztartások egy főre eső jövedelménél a fogyasztó minden, az igénylést megelőző három hónapban keletkezett, rendszeres nettó jövedelmét és nem csak a fizetését figyelembe kell venni. Így az étkezési támogatástól kezdve a kamatjövedelmeken át a családi pótlékig mindent hozzá kell számolni a jövedelemhez. Az egyszeri juttatásokat viszont nem kell figyelembe venni.

Az új támogatási forma 0,7-től 1-ig terjedő fogyasztási egységet rendel az egyes családtagokhoz, annak függvényében, hogy az illető hány fős háztartás tagja, illetve hogy felnőtt-e, avagy gyermek. A háztartásban élők közül csupán egy felnőtthöz rendelhető 1-es fogyasztási egység, a második felnőtt már csak 0,9-es fogyasztási egységnek számít, a gyerekek - 1 és 2 gyerek esetében - fejenként 0,8-as fogyasztási egységnek számítanak, az esetleges harmadik és ezen túli gyermekek pedig fejenként 0,7-es fogyasztási egységként esnek a latba.

 A lakossági gázár 2007. januári emlekdése jövedelemkategóriánként

Nettó jövedelem

Ártámogatás

Díj

Tarifaemelkedés

(Ft/fő/hó)

(Ft/köbméter)

(Ft/köbméter)

( %)

53 660 forintig

40,12

57,5

0

67 075 forintig

32,83

64,8

13

80 490 forintig

25,53

72

25

93 905 forintig

18,24

79,4

41

93 905 forinttól

0

97,6

70Az új rendszer a legalacsonyabb jövedelmi kategóriában meghagyja a maximális támogatást, így az ő számukra nem drágul a gáz, sőt, mivel a legmagasabb ártámogatást 3000 köbméterig kiterjesztették, ezért némileg még csökken is. Az öregségi nyugdíjminimum 3,5-szerese fölötti egy főre eső jövedelműek azonban 70 százalékos emelésre számíthatnak.

A támogatásra pályázók a 189-es zöld számon, az országban működő 174 munkaügyi kirendeltség bármelyikén és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 29 megyei igazgatóságán kérhetnek segítséget a támogatás elnyeréshez szükséges adatlapok kitöltéshez.

Szlovákiában csökken a gáz ára

Teljesen mása helyzet Szlovákiában. Ott ugyanis 4 százalékkal még csökken is a lakosságnak eladott gáz ára és a kormány mintegy egymilliárd koronát, 7,2 milliárd forintot áldoz arra, hogy a háztartásoknak jövőre ne kelljen többet fizetniük az áramért.

A legnagyobb szlovák gázszolgáltató, a kőolaj árának a mérséklődésével és a szlovák korona erősödésével indokolta a díjmérséklést, de a kormány nem hagyta volna jóvá a cég tervezett áremelését. A szlovák államnak ugyanis 51 százalékos részesedése van az a cégben, melynek 49 százaléka a Gaz de France-é és a német E.ON-Ruhrgasé.

Szlovákia vezető áramtermelője lemond egymilliárd korona bevételről és januárban nem emeli a lakossági tarifákat. A pozsonyi Pravda értesülése szerint a cég megegyezett a kormánnyal abban, hogy a piaci árak alatt, azoknál 0,20 koronával alacsonyabb nagykereskedelmi áron ad az áramelosztóknak 1 kilowattóra áramot.

A bevételvesztésért a cég olasz tulajdonosa, az Enel azt várja a szlovák kormánytól, hogy ne vegye fel - a 2010-ig, mintegy 20 milliárd koronára becsült - osztalékát az áramszolgáltató nyereségéből. Ha nem sikerült volna a kormánynak és az áramszolgáltatónak megegyezni, akkor 4 százalékkal drágult volna az áram a szlovákiai lakosság számára.

Giczi József

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK