"Az euró túszai vagyunk" - görögök a válságról az uniós mentőcsomag küszöbén

Görögország, görög csőd, tüntetés, görög 30-asok
Vágólapra másolva!
Haragszanak az Európai Unióra, értelmetlennek látják saját kormányuk megszorító intézkedéseit és a válság mélyülésétől tartanak az [origo]-nak nyilatkozó athéni fiatalok, a szerdai uniós válságcsúcs előestéjén. Véleményük szerint mindig ugyanaz a szűk kör fizet, egyre többen veszítik el a munkájukat, és mind többen otthagynák Görögországot.
Vágólapra másolva!

"Mi vagyunk a kísérleti nyúl" - mondja a harmincas éveiben járó Teresa Chatzigiannaki, aki szerint az Európai Unió Görögországon kísérletez ki egy új társadalmi, gazdasági modellt. "Nem hiszem el, hogy az EU éveken át nem tudta, mi zajlik Görögországban vagy más országokban. Most meg kell nekik egy sikeres esettanulmány arra, hogy egy pénzügyileg túszul ejtett országban olyan politikát legalizálhassanak, amely igazságtalan az ott élők számára" - jegyzi meg kiábrándultan.

Véleményével nincs egyedül az athéni fiatalok körében. Az uniós mentőcsomagtól és saját kormányuk megszorító intézkedéseitől az [origo] által megkérdezettek egyike sem reméli a megoldást, sőt többségük a válság mélyülésétől tart - ez derült ki az elmúlt napokban velük folytatott levelezésünkből.

"Az euró túszai vagyunk"

"Nem sírom vissza a drachmát, de az, hogy az euró túszai lettünk, 11 millió embert kergetett a depresszióba" - állítja Teresa Chatzigiannaki, aki nincs megelégedve a munka- és életkörülményeivel. Jóllehet állandó munkahelye van (egy nagy görög kiskereskedelmi lánc marketingeseként dolgozik), megtapasztalt már néhány leépítést a cégnél, valamint azt, hogy a bónuszokat és minden extra juttatást visszavágták. Ezt a közben beszedett különadókkal együtt már komoly anyagi veszteségként éli meg, és fel van háborodva azon, hogy az alkalmazottak, így ő is, hiába fizették eddig is rendesen az adót.

"Bizonyos cégek és magánszemélyek miatt mégis nagy adóhiány keletkezett. Ők azok, akik közvetlenül érdekeltek voltak a politikai status quóban, és a politikusok aktív vagy szánalmasan passzív közreműködésével nem fizettek adót" - fogalmazza meg Teresa, akinek több ismerőse is elveszítette már az állását, "csupa olyan alkalmazott, aki szintén rendes adófizető volt".

Véleménye szerint az unió teljesen rossz úton jár. "Ha valaki a megmentő képében tetszeleg, akkor nem büntetheti meg épp azokat, akiket meg akar menteni. Az igazság előbbre való. Emberek, vállalkozások, intézmények, akár külföldiek is, profitáltak az elmúlt évek pénzügyi anarchiájából. Előbb őket kellene megbüntetni és a vagyonukat a közjó érdekében felhasználni" - veti fel, hozzátéve, hogy "ez nem egy idealista álom".

Forrás: AFP
Athén belvárosában egyre több a hajléktalan

Teresa amúgy Athén belvárosában lakik, így néhány éve folyamatosan követi a negatív változásokat. Egyre több hajléktalant lát, és, mint mondja, egész utcák váltak néptelenné azért, mert az összes bolt bezárt. Ismerősei körében már sokan elhagyták az országot, ő is gondolkozik ezen. "Vannak nagyon jól képzett embereink, akik rendezett körülmények között, más országokban remekül megállják a helyüket. Nálunk viszont a szervezettség teljesen hiányzik, ezt politikai céllá kellene tenni" - állítja meggyőződéssel.

Igazságtalanság - ez most a legerősebb érzés

Hasonlóan érez az a 35 éves egyedülálló fiatalember, aki egy évvel ezelőtt éppen a kezdődő leépítések elől saját vállalkozásba menekült, de a nevét nem szeretné nyilvánosságra hozni. Mint mondja, abszolút egyetért azzal, hogy Görögországot rendbe kell tenni. "Szerintem mindenki egy rendes társadalomban szeretne élni, de ahhoz, hogy valaki kritizálhassa a kormány politikáját, először a saját ügyeit kell rendbe tennie az állammal" - mondja azokra utalva, akik nem fizetik be adóikat, de kritizálják a kormányt. Éppen ezért ő maga mindig befizeti az adóját, jóllehet a különadók miatt ez egyre komolyabb anyagi nehézségeket okoz neki.

Idén már kétszer kellett válságadót fizetnie, és fel van készülve rá, hogy még év végéig megkapja azt a villanyszámlát is, amely a rendkívüli ingatlanadót tartalmazza, ezt pedig 2012-ben további két részletfizetés követheti. "Azt mondták, jövőre 4-5 különadót kell majd fizetni az áfán és az szja-n kívül, a nyugdíjak meg már összedőltek. Egy rokonomnak három év alatt a felére esett a nyugdíja" - számol be a ma már webes alkalmazásokat fejlesztő önfoglalkoztató vállalkozó. A korábbi munkahelyét érintő változásokat így már csak kívülről figyeli, ott eddig háromszor visszavágták a fizetéseket, és négynapos munkahetet vezettek be.

Szerinte most az igazságtalanság a legerősebb érzés, ami a levegőben van. Úgy véli, ez motiválja azokat a mozgalmakat is, amelyek azt tűzték a zászlajukra, hogy "Én nem fizetek többet", mert előbb látni akarják, hogy az igazságszolgáltatás mindenkire egyenlő módon érvényesül. A fiatal vállalkozó az államot hibáztatja azért, mert nem tudta meggátolni az adóelkerülő magatartást. "Az állam feladata lenne, hogy megállítsa ezt a gyakorlatot, és ha nem tudja ezt megtenni, mert inkompetens, akkor soha nem lesz a történetnek vége. Erre persze adódik a kérdés, hogy akkor miért nem váltjuk le a kormányt, de ez messzebbre vezetne. A legtöbb ember, akit ismerek, úgy érzi, hogy nemcsak a kormányt kellene leváltani, hanem a teljes társadalmi és politikai berendezkedést" - mondja.

Forrás: AFP
Naponta 2-3 beszélgetés a válságról - "ez lett a hobbink"

Az athéni fiú egyébként naponta 2-3 beszélgetést folytat a krízisről és az ország csődközeli helyzetéről a barátaival, "ez lett a hobbink", jegyzi meg. Az EU és a görög kormány válságkezeléséről azonban lesújtó a véleménye, mert szerinte ezek a lépések "matematikailag" oda vezetnek, hogy Görögország társadalmilag és gazdaságilag kettészakad. "A politikai döntéshozók elszívják azok pénzét, akik a munkájukból próbálnak megélni, miközben az ország fejlődéséhez semmit nem tesznek hozzá. Épp ellenkezőleg, alacsonyabb béreket és nyugdíjakat hoznak, magasabb lesz a munkanélküliség, és kevesebb pénz marad a gazdaságban" - fogalmazza meg, hozzátéve, hogy amit az ország most átél, az csak a krízis eleje.

"Elvesztettük a reményt"

A 36 éves, kisgyermekes Niovi Chalikiopoulou is úgy érzi, nem jó irányba haladnak a dolgok, és a következő 20 évben nem lesz könnyebb az élet Görögországban. "Az a legrosszabb, hogy elvesztettük a reményt, nem tudunk mibe kapaszkodni. Már a civilizációnkba, a közös sorsunkba, az összetartozásunkba sem" - mondja. Az egyik biztosítótársaság marketingosztályán dolgozó Niovi arról számolt be, hogy míg a fizetések lementek, a megélhetés költségei nem csökkentek, és senki sem érezheti stabilnak a munkáját. Az ő családjára is vár még egy 800 eurós különadó-számla, amit be kell fizetnie, jóllehet úgy érzi, addig nem lehet rendbe rakni Görögországot az alkalmazottak vagy az egyszeri munkások válságadóiból, amíg az emberek 40 százaléka egyáltalán nem fizet adót.

"Ebben az országban hiába teszünk néhányan valamit, az nem vezet sehová" - jegyzi meg. "Mindig ugyanazok fizetnek újra és újra, de egymilliónyian sem vagyunk" - teszi hozzá a 11 milliós Görögországban. A környezetében egyébként már sokan elveszítették a munkájukat, a férje eladta az autóját, hogy egy olcsóbbat vegyen, és úgy látja Athén is megváltozott. "A felkapott helyeken sok üzlet bezárt, mindig kapom az üzeneteket, hogy itt és itt végkiárusítás van" - meséli.

A fővárosban zajló tüntetéseken nem vesz részt, mert nem hiszi, hogy ez bármit megváltoztatna, szabadidejében inkább azt nézi, hogy hogyan táncol 16 hónapos kislánya. "Ez boldoggá tesz" - mondja.

"Adót fizetni kell, mert ez a törvény"

A demonstrációkat a feleségével szintén Athénben élő Michael Gaganis is értelmetlennek tartja. "Akik oda mennek, azok nem az ország javát akarják, hanem pusztán politikai okokból vannak ott" - véli a 37 éves reklámszakember, aki egyébként az általunk megkérdezettek körében messze a legbizakodóbban nyilatkozott.

Forrás: AFP
"Akik tüntetni mennek, nem az ország javát akarják"

Az uniós mentőcsomagban és a kormány intézkedéseiben ő sem bízik ugyan, de 2015-től már remél valamiféle pozitív változást, egyelőre pedig viszonylag könnyen megbirkózik a helyzettel. A fizetéseket a munkahelyén nem csökkentették, könnyen kifizeti a bérleti díját, és utazni is marad pénze. A különadókból persze neki is ki kellett vennie a részét, és ismer olyanokat, akik elveszítették a munkájukat vagy gondokkal küzdenek, de fel sem merült benne, hogy ne fizesse meg a válságadót. "Adót akkor is kell fizetni, ha az ember igazságtalannak érzi, mert nem kap cserébe semmit, de ez a törvény" - szögezi le.

"Tíz éven belül nem lesz itt jobb"

A 36 éves Terrie Melekopoglou többé-kevésbé szintén elégedett az életével, annak ellenére, hogy férjének 3 éve nincs állandó munkája. A barátaik körében is sokan lettek munkanélküliek, mint mondja, "ezek a sztorik ma mindennaposak, mint ahogy az is, hogy 2-3 hónapig nem kapnak fizetést az emberek, vagy hogy vállalatok bezárnak".

Egy gyógyszercég piackutatójaként neki egyelőre stabil a munkája, de férjével együtt erősen gondolkoznak azon, hogy külföldre menjenek dolgozni. A villanyszámlás különadó a fizetése 30 százalékát elvitte, ezt kisebb gonddal, de teljesítette, csak tart tőle, hogy a jövőben több teher jön még.

Azzal persze egyetért, hogy javítani kell az adómorált, de ő sem reméli, hogy a kormány megszorításai vagy az uniós mentőcsomag célba ér. "A fő probléma a görög gondolkodásmód és hozzáállás. Mindenki magával van elfoglalva és nem a közjóval, görög ipar nincs, márpedig csak a szolgáltatások nem hozzák meg a növekedést" - fogalmazza meg, hozzátéve, hogy a dolgok csak sokkal rosszabbak lesznek, és nem látja a kiutat. "Tíz éven belül nem lesz itt jobb" - jegyzi meg.