Postabank: jelentős előny az OTP-nél

A kormány várhatóan a következő ülésen tárgyal a Postabank privatizációjáról. A Népszabadság értesülése szerint a felkért tanácsadó amellett állt ki, hogy a pénzintézet megvásárlásáról az OTP Bankkal kezdjenek exkluzív tárgyalásokat. Úgy tudni, az államnak a Postabank ellen folyó perek egy részére és a fel nem tárt hiányosságokból eredő gondokra is garanciát kell majd vállalnia.

A Népszabadság kormányzati körökből származó információja szerint a Postabank-privatizációja lehetséges változatainak kidolgozására felkért tanácsadó, a Credit Suisse First Boston sokkal egyértelműbben állt ki amellett, hogy a kormány az OTP Bankkal kezdjen tárgyalásokat a Postabank-privatizációról, mint azt gondolni lehetett. A szakértő - és a jelentése alapján előterjesztést készítő ÁPV Rt. is - két megoldást tart megfelelőnek a Postabank privatizációjára. Az egyik szerint a bankot nyílt versenyben kell értékesíteni, a másik szerint pedig az OTP Bankkal kell különtárgyalásokat folytatni. A második lehetőséget a jelentésben állítólag maga a Credit Suisse First Boston is szokatlannak minősíti, de azzal indokolja ezt az indítványát, hogy így magasabb ár érhető el.

Úgy tudni: a jelentésből szinte egyértelműen kiolvasható a tanácsadó azon álláspontja, hogy első körben az OTP Banknak kell megvételre felajánlani a Postabankot. A korábban is közölt indoklás szerint ez a magánítás gyorsabb módja, mert az exkluzív tárgyalásokat néhány hónap alatt le lehet zárni, a nyílt árverésre viszont csak a Postabank idei mérlegének elfogadása után, vagyis legelőbb 2001 márciusában van lehetőség. Ezenkívül a tanácsadó szerint az OTP Banknak van esélye a legnagyobb nyereséget kihozni az üzletből. A legnagyobb magyarországi pénzintézet könnyebben olvaszthatja magába a Postabankot, mint a többiek, csak neki nem kellene költenie informatikai fejlesztésekre, a legtöbb fiókot az OTP Bank lenne képes bezárni, és méretei miatt könnyebben tudná finanszírozni a vásárlást a versenytársaknál. A tanácsadó cég úgy véli: a bankpiaci verseny nem csökkenne, ha az OTP még nagyobbá válna a Postabank megszerzésével.

A nemzetközi hírű tanácsadó azt az ellentétet, hogy miért lehet a különtárgyalásokon nagyobb árat elérni, mint a nyílt árverésen, azzal magyarázza: az OTP Banknak a versenyben csak a többieknél kellene nagyobb árat ígérni. Ez az ár pedig jóval kisebb lehet annál, mint amit a hitelintézetnek valójában megér a Postabank, hiszen a többi pályázó - éppen az esetükben szükséges fejlesztések miatt - nem képes annyit kínálni, mint az OTP Bank. Ezt a Credit Suisse First Boston előzetes árbecsléseivel is igazolja, bár - a Népszabadság informátora szerint - konkrét összeget nem jelez. A tanácsadó csupán azt vizsgálja, hogy a különféle vevők esetében az úgynevezett nettó eszközértékhez képest milyen ár érhető el.

(MTI)

Ajánlat:

Postabank

OTP Bank

Korábban:

A Postabank-OTP-fúzió hátrányokkal is járhat
2000. október 20.