Az OTP kizárja a fúziót a Postabankkal

2002.02.20. 15:29

Az OTP és a Postabank (PB) stratégiai partnerségéről kezdhet az ÁPV Rt. és a legnagyobb hazai pénzintézet menedzsmentje kizárólagos tárgyalásokat, később pedig a két bank összeolvadása sem zárható ki - legalábbis a kormány szerint. A hazai pénzvilág vezetőit nem lepte meg a kormány döntése, azt viszont hangsúlyozták, hogy az egyelőre ismeretlen részletek minősítik majd a tranzakciót.

A kormány nem adja el a Postabankot, hanem partnert keres a pénzintézet számára - közölte Borókai Gábor szóvivő a kabinet keddi ülése utáni sajtótájékoztatón. Borókai Gábor szerint a menedzsmentnek sikerült stabilizálnia a Postabank helyzetét, ezért vált lelhetővé ez a megoldás. A kormány felhatalmazta az ÁPV Rt. vezetőjét, hogy elsőként az OTP Bank Rt.-vel kezdjen tárgyalásokat a partneri kapcsolat kialakításáról. Borókai Gábor jelezte: olyan partnert keres a kormány, amely bankcsoport részévé teszi a Postabankot, emeli a lakossági szolgáltatások színvonalát, növeli a magyar állami részvények értékét és erősíti a magyarországi székhelyű bank regionális pozícióját. Borókai Gábor közölte: Járai Zsigmond pénzügyminiszter azt az álláspontot képviselte a kormányülésen, hogy az ügyben jobb formának tartja a tendereztetést, de el tudja fogadni ezt a megoldást is.

Spéder Zoltán, az OTP bank alelnöke megelégedéssel nyugtázta a kormány döntését, és kifejtette, hogy bankját tartja a legalkalmasabbnak a Postabank átvételére. Ez azonban semmiképpen nem lehet fúzió - amit megerősített a bank első embere, Csányi Sándor is egy nyilatkozatában. A Postabank-ügyletben vélhetően az OTP saját tulajdonban levő részvényeit adnák a Postabankért - de hogy mennyit és milyen árfolyamon, arra majd a tárgyalásokat követően lesz válasz.

Az OTP második embere elmondta, hogy a Postabankról szóló tárgyalásokat néhány héten belül befejezhetik, majd ezt követően pár hónapot vesz igénybe a pénzintézet beolvasztása. Ennek során valószínűleg leépítik a jelenlegi 50 tagból álló postabanki fiókhálózatot. Az OTP kizárja a fúziót a Postabankkal

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Postabank

OTP

Korábban:

A kormány nem adja el a Postabankot
(2000. október 31.)