Nem áll el a pertől a Mol

A Népszava értesülései szerint a Mol Rt. nem szándékozik visszavonni azt a keresetet, amelyet a gázáremelések korlátozása miatt még szeptemberben nyújtott be a kormányzat ellen. A Népszava úgy tudja: a társaság csak akkor mondana le a pereskedésről, ha több tízmilliárdos kártérítést kapna a kormánytól. Az első tárgyalási napot péntekre tűzte ki a Fővárosi Bíróság. A per során ütőkártya lehet a Mol kezében, ha az energiahivatal jogosnak minősítené az olajvállalat áremelési igényeit. Amire szakértők szerint komoly esély van.

Ismeretes: a kormányzat idén júliusban csak 12 százalékkal - vagyis éves szinten mindössze hat százalékkal - engedte növelni a fölgáztarifákat, miközben a gáz világpiaci ára csaknem megduplázódott. Ezért az olajvállalat számításai szerint a társaságnak az év végéig hozzávetőleg 100 milliárd forint vesztesége keletkezik. A kormányzat - egyes szakértők szerint épp azért, hogy a Mol visszavonja az ellene benyújtott keresetet - a közelmúltban hozzájárult ahhoz, hogy a társaság november elejétől szelektív áremelést hajtson végre, s 43 százalékkal növelje az ipari fogyasztók gáztarifáit. (Erre utal az is, hogy a gazdasági tárca közvetlenül a díjemelés engedélyezése után jelentette be: örvendetesnek tartaná, ha a Mol lemondana a perről.)

A november elejétől végrehajtható 43 százalékos gáztarifa-növelés azonban hordónkénti 23 dolláros olajáron alapul, holott a nyersolaj világpiaci ára az év nagy részében a 31 dollár körül mozgott. Így a mostani díjkorrekció - ugyancsak a Mol számítása szerint - idén mindössze kilencmilliárd forint többletbevételhez juttatja majd a céget, ez az összeg pedig a vállalat által emlegetett éves veszteség tíz százalékát sem éri el. Ezért a társaság - értesüléseink szerint - további több tízmilliárd forintos kártérítésre tart igényt.

A Mol Rt. a nyári tarifamódosítást követően ár-felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH). A hivatal előreláthatólag a jövő héten hirdeti majd ki a beadvánnyal kapcsolatos állásfoglalását. Szakértők szerint a MEH aligha dönthet másként, mint hogy jogosnak minősíti a Mol Rt. ármódosítással kapcsolatos kifogásait. A vizsgált időszakban ugyanis a világpiaci árak valóban olyan jelentős mértékben emelkedtek, hogy a vállalatnak az engedélyezettnél nagyobb mértékű áremelésre kellett volna lehetőséget biztosítaniuk az árhatóságoknak.

Egyes szakértők szerint ütőkártya kerül a Mol kezébe, ha a MEH valóban jogosnak minősíti az olajvállalat áremelési igényeit, s ezt az adut felhasználhatja majd a bírósági tárgyalások során.

A Mol-kormány perben az első tárgyalási napot péntekre tűzte ki a Fővárosi Bíróság. Az olajcég és a gazdasági tárca képviselői azonban folyamatosan egyeztetnek egymással. Így megtörténhet, hogy az utolsó pillanatban végül mégis peren kívüli egyezség születik a felek között a bírósági tárgyalás előtt.

Illés József

(Népszava)

Ajánlat:

Mol