November 20-án döntenek a Mol kontra állam perben

A Fővárosi Bíróság november 20-án hozza meg döntését a Mol Rt. által indított perben, amelyben a Gazdasági Minisztérium, a gazdasági miniszter és a kormány ellen nyújtott be keresetet a társaság a júliusi gázár-emelés alacsony mértéke miatt. A társaság kárigénye 7,35 milliárd forint.

A pénteki első tárgyaláson a Gazdasági Minisztériumot, a gazdasági minisztert és a kormányt képviselő ügyvéd a kereset megszüntetését kérte, arra alapozva álláspontját, hogy jogszabállyal nem lehet kárt okozni. Amennyiben azonban ez lehetséges, annak elbírálása nem a Fővárosi Bíróság hatásköre.

Az olajtársaság keresetében annak megállapítását akarta elismertetni, hogy a júliusban meghozott éves szinten hat százalékos gázáremelés nem biztosítja azt a nyereséget, amit a törvényi szabályozás előír. A Mol Rt. a konkrét kárösszeget a keresetben július hónapra 1,86 milliárd forintban állapította meg, amelyet a pénteki tárgyaláson szeptember 30-ai határidővel 7,35 milliárd forintra emelt. A kártérítési igény összegét a kamatok is növelik.

Korábban az olajtársaság képviselői úgy nyilatkoztak, hogy éves szinten 100 milliárd forintos veszteséget okoz a cég számára a világpiaci árnál jóval alacsonyabb hazai gázár. Ezután megállapodás született a minisztérium és a Mol között arról, hogy november elsejétől a nagyfogyasztók jelentősen - 43 százalékkal - többet fizetnek a gázért, míg a lakossági tarifák csak a kormány inflációs előrejelzésének megfelelően emelkednek.

A Népszava csütörtökön úgy értesült, hogy a Mol azért nem mond le a pereskedésről, mert az energiahivatal vizsgálata - ami a Mol felkérésére indult - nagy valószínűséggel jogosnak ítéli az olajvállalat áremelési igényeit.

Matolcsy György gazdasági miniszter a tárgyalás elnapolása kapcsán kijelentette: örül a bíróság döntésének, mert nem tartja kizártnak, hogy a minisztérium és a Mol november 20-ig peren kívül megegyezésre jut.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Mol

Gazdasági Minisztérium

Korábban:

Nem áll el a pertől a Mol
(2000. november 9.)