Személyes érdekeket szolgált a BorsodChem felvásárlása

2001.06.14. 9:16

Csakúgy, mint a Gazprom többi külföldi beruházása, a magyarországi terjeszkedés is a vállalat menedzsmentjének személyes anyagi érdekeit szolgálja - mondta a Népszabadságnak Borisz Fjodorov, a Gazprom igazgatósági tagja. A kisrészvényesek képviselője hozzátette: ha a Gazprom kaotikus állapota a közeljövőben nem változik meg, akkor Oroszországba nem érdemes befektetni.

Borisz Fjodorov, a Gazprom igazgatósági tagja és a vállalat kisrészvényeseinek képviselője a Népszabadságnak elmondta: a Gazprom körül februárban kirobbant könyvvizsgálói botránynak egyelőre nincsenek új fejleményei, mert sem a vállalat vezetése, sem az orosz hatóságok nem reagáltak a kisrészvényesek indítványaira. Mint arról korábban az Üzleti Negyed beszámolt, az orosz gázipari óriás a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló céget - saját könyvvizsgálóját - bízta meg a vállalat és egy másik gázipari cég, az Itera közötti gazdasági és személyi összefonódások kivizsgálásával. A PwC korábban semmi kifogásolnivalót nem talált a Gazprom könyveiben, ezért a kisrészvényesek független könyvvizsgáló megbízását kezdeményezték, amit a vállalat menedzsmentje elutasított. A kisrészvényesek ezek után fordultak a felügyeleti szervekhez.

Fjodorov a Népszabadságnak megerősítette gyanúját: a Gazprom profitjából évente több milliárd dollárt szivárog el, mert a gázipari óriáscég - bár nyereséges - nem fizet osztalékot, adót, és nincs pénze beruházásokra, míg a menedzsment érdekeltségébe tartozó külföldi cégek virágoznak.

Az igazgatóság tagja a vállalat magyarországi befektetéseit is ebbe a kategóriába sorolta: szerinte a BorsodChem megvásárlása is a menedzsment személyes érdekeit szolgálja, mert az átláthatatlan fedőcégek miatt valójában nem is a Gazprom a magyar vegyipari cég tulajdonosa.

Fjodorov a vállalat életében az utóbbi időben bekövetkezett változások közül pozitívnak nevezte, hogy először van független tagja az igazgatótanácsnak, és a testület immár rendszeresen ülésezik. Jelentős fejleménynek minősítette azt is, hogy a vállalat vezetése már nem rendelkezhet szabadon a cég vagyonával.

A Gazprom gazdasági és politikai súlyát érzékeltetve Fjodorov - aki a Csernomirgyin-kormány miniszterelnök-helyettese volt - elmondta: a cég elnöke nagyjából akkora hatalommal rendelkezik, mint a mindenkori orosz miniszterelnök. A gázipari óriás vezetője ellenőrzi ugyanis az orosz GDP 8 százalékát és a költségvetési bevételek negyedét.

A cég jövőjéről szólva az igazgatóság tagja elmondta: a jelenlegi elnök, Vjahirev mandátuma májusban lejár; amennyiben megbízását meghosszabbítják, vagy egyik bizalmasát nevezi ki Putyin elnöknek, a káosz és a korrupció folytatódik. Fjodorov szerint ebben az esetben Oroszországba nem érdemes befektetni, mert ha a Gazprom környékén nem sikerül rendet tenni, akkor az egész országban sem.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Gazprom

Korábban:

Könyvvizsgálói botrányok a Gazprom körül
(2001. február 7.)

A titokzatos Gazprom az érdeklődés középpontjában
(2000. szeptember 22.)