A Szibur megvásárolná a CE Oil BorsodChem-részesedését

2001.10.15. 10:17

A Sziburt erősen foglalkoztatja az a gondolat, hogy - ilyen ajánlat esetén - megvásárolja a CE Oil and Gas most megszerzett BorsodChem-részvényeit és maga szerez döntő részesedést a vállalatban - mondta Szergej Zenkin, a Szibur alelnöke szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. Az orosz kőolaj és vegyipari nagyvállalat emellett továbbra sem tett le arról, hogy befolyását kiterjessze a TVK-ra is - tette hozzá. A Gazdasági Versenyhivatalhoz már beadták az engedélykérelmet arra vonatkozóan, hogy a CE Oil megvásárolhassa a BorsodChem Rt. részvényeit.

Zenkin - aki gratulált a CE Oil sikeréhez - felhívta a figyelmet, hogy még legalább egy-két hónapba beletelik, amíg az illetékes magyar hatóságok jóváhagyják a részvénykivásárlást és azt sem tartja valószínűnek, hogy a BorsodChemben (BC) 59 százalékos részesedést szerzett cég megválna részvényeitől, amíg a papírok ára ennyire alacsony. Egyelőre tehát a két fő részvényes - a Szibur a BC 24,8 százalékával rendelkezik - "stratégiai együttműködése" van napirenden. Zenkin várhatóan már a jövő héten Bécsbe utazik, hogy ennek részleteiről tárgyaljon a CE Oil vezetőivel. Cáfolta viszont, hogy az osztrák cég mögött akár a Szibur, akár annak 51 százalékos tulajdonosa, a Gazprom orosz gázipari óriás állna.

Az alelnök egyébként azt várja a mostani tranzakciótól, hogy az jótékony hatással lesz a vegyipari vállalat részvényeinek árfolyamára. Véleménye szerint a BorsodChem eredményei kitűnőek, ezért valószínűleg a tulajdonosi szerkezettel összefüggő bizonytalanságok okozták a papírok mélyrepülését - de ezek most megoldódni látszódnak. Zenkin sajnálatát fejezte ki, amiért az EBRD-nek immár nincs részesedése a BorsodChemben. (A Szibur és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank a BC részvényeseként nem volt éppen felhőtlen viszonyban.)

Az alelnök úgy vélte, hogy a magyar kormánnyal sikerült tisztázniuk a nézeteltéréseket. Beszámolója szerint a Szibur vezetői két héttel ezelőtt igen sikeres megbeszélést folytattak Stumpf István kancelláriaminiszterrel, amelyen megállapodás született, hogy munkacsoportot állítanak fel a magyar kormány, a MOL, a Szibur, a TVK és a BorsodChem részvételével a magyar olaj és vegyipar stratégiai fejlesztése érdekében.

A Szibur azonban sérelmezi, hogy a MOL továbbra is mereven elutasítja az orosz cég érdeklődését a TVK iránt. Zenkin megfogalmazása szerint "kompromisszumos javaslatok eddig csak a Szibur részéről érkeztek." Az alelnök természetellenesnek tartja, hogy a két vezető magyar vegyipari cég egymás konkurense és ne partnere legyen. Mint elmondta, több verziót is elképzelhetőnek tartanak az együttműködésre, vegyes vállalat alapítását csakúgy, mint a két vállalat közös vezetés alá helyezését. Zenkin közlése szerint a TVK ügye felvetődött Hernádi Zsolt, a MOL és Alekszej Miller, a Gazprom elnökének augusztus eleji moszkvai találkozóján is, ám ez a kérdés nem került a tárgyalások középpontjába.

A Szibur kelet-közép európai terjeszkedéséről szólva Zenkin kitért arra, hogy a vállalat szeptemberben ajánlatot tesz a Unipetrol cseh társaság részvényei 63 százalékának megvásárlására és horvátországi befektetés lehetősége - például a Krk szigetén lévő DINA privatizációja - is foglalkoztatja.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz beadták az engedélykérelmet arra vonatkozóan, hogy a CE Oil megvásárolhassa a BorsodChem Rt. részvényeit, amely az irányítás megszerzését is jelentené - közölte Szemán Barna, a Gazdasági Versenyhivatal ipari irodájának vezetője. Elmondta: jelenleg az ügy újbóli vizsgálati szakaszban van, mert a versenytanács kiegészítő információk beszerzését tartotta szükségesnek.

A döntésnél a versenytörvény által meghatározott szempontokat veszik figyelembe, ebben az ügyben különös tekintettel arra, hogy a jövőre vonatkozóan milyen üzleti stratégiát kíván megvalósítani a részvény megszerzője.

Szemán Barna elmondta, hogy október közepére várható a döntés. Az időpontot befolyásolja az is, hogy milyen gyorsan adják be a kért kiegészítést a kérelmezők. Az üzlet létrejöttéhez szükséges még, hogy október 19-éig meglegyen a szlovák, a cseh és a magyar versenyhivatal jóváhagyása.

(MTI)

Korábban:

A CE Oil & Gas-é a BorsodChem többsége
(2001. augusztus 29.)