A Mol jó eséllyel pályázik a PKN részvénycsomagjára

2001.10.17. 12:18

Osztrák lapértesülések szerint Jan Kulczyk befolyásos lengyel üzletember segédkezhet a Mol-nak a PKN lengyel olajtársaság 17,6 százalékos részvénycsomagjának megszerzésében. Kulczyk korábban a South African Breweries és a Volkswagen lengyelországi megjelenésénél is bábáskodott. Egyes vélemények szerint így a MOl máris a PKN jövendő partnerének tekintheti magát.

A Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági szaklap szerint a lengyel PKN Orlen olajtársaság részvénycsomagjának megszerzésére a magyar Mol Rt. Jan Kulczyk befolyásos lengyel üzletemberrel kötött szövetséget, s ezért most esélyesebb az OMV-val folytatott versenyben.

A rövid híradás emlékeztet arra, hogy Kulczyk bábáskodott a lengyel távközlési monopólium privatizálásánál, és a South African Breweries és a Volkswagen tanácsadója volt azok lengyelországi megjelenésekor. Kulczyk a privatizált cégeknél magának is nagyobb részvénycsomagokat biztosított, s annyira nagynak tartják befolyását Lengyelországban, hogy a cikk szerint a Mol máris a PKN jövendő partnerének tekintheti magát.

A lap szerint azonban a baloldali ellenzék - elsősorban a szeptember 23-ai választások győztesének kikiáltott SLD párt - egyre nagyobb nyomást gyakorol az állami tulajdon kiárusítása ellen. Így aztán a még hivatalban lévő kormány nemigen tud döntésre jutni a PKN 17,6 százalékos részvénycsomagjának eladásáról.

Még ha a mostani kormány vállalkozna is arra, hogy a két pályázó, az OMV és ellenfele, a Mol közül előzetesen kiválassza a PKN jövendő partnerét, a döntés nem sokat érne az OMV számára, ugyanis Wieslaw Kaczmarek, akit Lengyelország következő kincstárügyi miniszterének tekintenek, szinte naponta kijelenti, hogy meg fogja vétózni a PKN-rész eladását.

A hírek szerint azonban Jan Kulczyk befolyásával még egy ilyen akadály kikerülésére is képes - írta a Wirtschaftsblatt.

(MTI)

Ajánlat:

Mol Rt.

OMV

PKN Orlen 

Korábban:

A lengyel ellenzék megsemmisítené a PKN privatizációját 
(2001. augusztus 30.)

PKN Orlen: az OMV többet ajánlott, mint a Mol 
(2001. augusztus 27.)