A Gazprom megtartja részesedését az ÁÉB-ben

2001.12.04. 15:57

Az Áltlános Értékforgalmi Bank elnök-vezérigazgatója Mehmed Rahimkulov  hétfőn bejelentette, hogy a tulajdonos Gazprom nem tervezi a pénzintézetben birtokolt részesedésének csökkentését vagy megszűntetését. Korábban felmerült, hogy a Gazprom eladná a gázüzletághoz nem közvetlenül kapcsolódó befektetéseit, így a különböző bankokban lévő tulajdonrészét is. Rahimkulov szerint azonban az ÁÉB közvetlenül kapcsolódik az anyavállalat alaptevékenységéhez.

A Gazprom nem tervezi az Általános Értékforgalmi Bankban lévő részesedésének csökkentését, vagy megszüntetését - tájékoztatott Mehmed Rahimkulov, az ÁÉB elnök-vezérigazgatója hétfőn.

Korábban hírek jelentek meg arról, hogy a Gazprom új vezetősége el kívánja adni a gázüzletághoz közvetlenül nem kapcsolódó befektetéseit. A más ágazatokban lévő érdekeltségek felszámolása kapcsán szóba kerültek a Gazprom különböző bankoknál birtokolt tulajdoni részesedései is.

Mehmed Rahimkulov a Gazprom vezetőségével a napokban folytatott megbeszéléseket.Az elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint nyilvánvaló szakmai és pénzügyi magyarázata van annak, hogy a Gazprom nem kívánja feladni az ÁÉB-ben meglévő részesedését, hiszen az nem egyszerűen egy nyereségérdekeltségű portfólió-befektetés. Az ÁÉB közvetlenül kapcsolódik az anyavállalat alaptevékenységéhez az által, hogy klíringház funkciót ellátva végzi a régióba irányuló gázexport pénzügyi műveleteit.

Mehmed Rahimkulov utalt arra, hogy a The Banker tekintélyes brit szakfolyóirat a közelmúltban a Gazprombankot választotta a 2001. év legjobb oroszországi bankjának. A hitelintézet a megtisztelő elismerést elsősorban pénzügyi teljesítményének jelentős növekedésével érdemelte ki, de hozzájárult ehhez az is, hogy figyelemre méltóan bővítette ügyfélkörét, számottevő eredményeket ért el a modern banki technológiák alkalmazásában, és sikeres együttműködést épített ki a világ legnagyobb bankjaival, pénzügyi intézményeivel.

A Moody’s nemzetközi hitelminősítő néhány nappal ezelőtt az oroszországi devizabetétek minősítésének javítását követően - pozitívra (B3-ra) javította a Gazprombankban történő hosszú távú devizabefektetések kilátásait, az Oroszországéval azonos vagyis az országban a lehető legjobb besorolást adva az ÁÉB fő részvényesének.

(MTI)

Ajánlat:

Általános Értékforgalmi Bank

Gazprom