A Mol jó eséllyel pályázik a regionális vezető szerepre

2002.01.31. 17:56

A lengyel kincstárügyi miniszter kedden bejelentette: a jelenlegi lengyel kormány hozzájárul, hogy a Mol Rt. vásárolja meg a PKN Orlen közel 17,6 százalékos részvénycsomagját, azonban a vásárlást bizonyos feltételekhez köti. A kabinet azt szeretné, ha a PKN ugyanekkora pakettet vásárolhatna a Molban. Szakértők szerint kérdéses, hogy az ügylet részvénycserével zajlik-e le, vagy pedig a pakett egy bizonyos részéért készpénzzel fizet a magyar vállalat. A napokon belül megalakuló új lengyel kormány módosíthatja a döntést, de ha az ügylet megvalósul, a Mol lehet a régió legnagyobb olajvállalata.

A még hivatalban lévő lengyel kormány bizonyos feltételekkel hozzájárulását adta ahhoz, hogy a PKN Orlen olajipari nagyvállalat 17,58 százalékos részvénycsomagját a Mol Rt. vásárolhassa meg - közölte a keddi kormányülés után tartott sajtóértekezletén Aldona Kamela-Sowinska kincstárügyi miniszter.

A lengyel kormány azt szeretné, ha a PKN Orlen a tranzakció fejében ugyanakkora Mol-részvénycsomagot vásárolhatna a magyar cégtől - mondta a miniszter asszony.

A PKN Lengyelország egyik legnagyobb kőolaj-finomítója és kőolajtermék-forgalmazója. Meghatározó nagy- és kiskereskedelmi hálózattal rendelkezik, ami magában foglalja a legnagyobb lengyel töltőállomás-hálózatot is. A társaság részvényeit a varsói és a londoni értéktőzsdén is jegyzik.

A Mol sikeres szereplésében osztrák lapértesülések szerint nagy szerepe volt Jan Kulczyk befolyásos lengyel üzletembernek is. Kulczyk korábban a lengyel távközlési monopólium magánosításában segédkezett, valamint a South African Breweries és a Volkswagen lengyelországi megjelenésekor tanácsadóként működött közre.

A Mol részvényeinek árfolyama a keddi záráskor 4300 forint volt a Budapesti Értéktőzsdén, ami 0,58 százalékos erősödést jelent. A bejelentés után a PKN Orlen-részvények ára 0,3 százalékkal emelkedett, és 15,45 zloty-n zárt a varsói értéktőzsdén.

Politikai bizonytalanság a döntés körül

Leszek Miller, a két héttel ezelőtti választásokon győztes baloldali koalíció miniszterelnök-jelöltje és Andrzej Lepper, a harmadik helyen befutott Önvédelem agrárpárt vezetője kedden közös felhívásban szólította fel a kormányt, hogy ne hozzon stratégiai fontosságú döntéseket, hanem hagyja azokat az új kormányra.

Az Üzleti Negyed által megkérdezett szakértő azonban úgy véli, hogy a Baloldali Demokratikus Szövetség - Munka Uniója koalíció korábbi ígéreteivel szemben nem törli automatikusan a PKN Orlen privatizációját, hanem bizonyos módosításokat hajt rajta végre.

A Baloldali Demokratikus Szövetség még a választások előtt egyértelművé tette, hogy a jelenlegi kormány utolsó időszakában hozott privatizációs döntéseket egytől egyig átvizsgálja, és adott esetben törli azokat. A Reuters által idézett elemzők szerint azonban bármilyen kísérlet egy véglegesített privatizációs ügylet megsemmisítésére hosszadalmas bírósági csatározásokhoz vezetne, ezért valószínűtlen egy ilyen lépés.

Kétféle finanszírozási lehetőség

Révész Erik, a Raiffeisen elemzője szerint az a legfőbb kérdés, hogy a vásárlás milyen módon történik meg. A részvénycsere mellett másik lehetőségként az is felmerülhet, hogy a 17,58 százalék egy részéért adna részvényt a Mol, a maradékot pedig készpénz formájában fizetné ki. Ez a verzió azért valószínű, mert a lengyel kormány csak ebben az esetben jutna tényleges készpénzbevételhez, amelyre pedig a súlyos költségvetési deficit miatt égető szüksége volna.

Az ügylet lebonyolításához kétségkívül a legegyszerűbb megoldás új részvények kibocsátása lenne, amelyeket a PKN jegyezne le, a befolyt összegből pedig a Mol PKN-részvényeket vásárolna.

A Mol a vásárlás finanszírozása érdekében megegyezett jelentősebb hitelezőivel az összes hosszú távú hitelszerződésének módosításáról, annak érdekében, hogy a veszteséges gázüzletág értékesítéséig is megfelelő pénzügyi rugalmassággal rendelkezzen. Egyes vélemények szerint a gázüzletág eladásából lehetne finanszírozni a vásárlás egy részét. Eddig a Magyar Fejlesztési Bank, illetve a német Ruhrgas neve merült fel lehetséges vevőként.

Árháborút nyert a Mol

Lengyelország még augusztus elején kért árajánlatot a PKN Orlen 17,58 százalékos részvénycsomagjára a magyar Moltól és az osztrák OMV-től. A Mol a pályázatot 2001. augusztus 13-án adta be, és az három lehetséges megoldást foglal magában: részesedésvásárlást a PKN-ben a Nafta Polskától, a PKN Molban történő esetleges részesedés szerzését, valamint a két vállalat közötti szorosabb kapcsolatok kialakítását.

Az ajánlat beadása előtt a Mol egyeztetett a magyar kormánnyal is, mert az állam 25 százalék plusz egy szavazatnyi tulajdonrésszel rendelkezik az olajcégben.

Az ajánlatok beadását követően heves csatározás alakult ki a Mol és az OMV között, amely egyébként 10 százalékos részesedéssel rendelkezik a magyar vállalatban. Sajtóértesülések szerint a Mol először 25 zlotyt ajánlott egy PKN-részvényért, amire az OMV 26 zlotys ajánlattal válaszolt. Ezt követően a Mol 30 zlotyra emelte ajánlatát, az OMV pedig rálicitált, részvényenként 30,5 zlotyt ígérve. A Mol végül 32,5 zlotyt kínált egy PKN Orlen-részvényért, és az ajánlat teljes összege így 2,4 milliárd zlotyt tett ki.

A regionális vezető szerep a tét

Iparági elemzők számára már régóta nem kérdéses, hogy a közép-európai olajtársaságoknak szövetséget kell alkotniuk versenyképességük növelése és az esetleges ellenséges felvásárlási ajánlatok kivédése érdekében. Bizonytalanságot mindössze az jelentett, hogy a fúzió mikor és kinek a vezetésével jön létre. Több gazdasági szaklap is úgy értékelte a PKN-részvénycsomag eladását, mint ami gyökeresen átrendezi a térség olaj-erőviszonyait.

Elemzők a két olajtársaság ajánlatát értékelve korábban úgy nyilatkoztak, hogy a versenyben az OMV mellett mindössze egy, bár igen fontos érv szól: jóval tőkeerősebb magyar riválisánál. A Mol ajánlata ezzel szemben szinergikus előnyöket kínált a lengyel olajtársaságnak, mivel a magyar cég már megszerezte a szlovák Slovnaft olajipari csoport feletti ellenőrzést, míg az OMV tevékenysége Ausztriára összpontosul. Az IE-New York Broker elemzői arra is felhívták a figyelmet, hogy az OMV gazdagsága akár a Mol ajánlatának elfogadását is segítheti: a magyar vállalat piaci kapitalizációja alacsonyabb, míg az osztráké jóval magasabb, mint a PKN-é, ezért az OMV ajánlata inkább felvásárlásnak, míg a Mol ajánlata inkább partnerségnek tűnhet.

Vas László - Bardócz Iván

Ajánlat:

Mol Rt.

PKN Orlen

OMV