Lassan szűnik a MATÁV-monopólium

2002.03.06. 10:21

Korábban a telefon-előfizetők karácsonyi ajándékaként emlegették a távközlési liberalizációt, a december 23-ától életbe lépő piacnyitást. Ám ma már látszik, hogy ettől a naptól még nem számíthatnak változásra a hazai telefonálók: sem a távolsági, sem a nemzetközi, sem a helyi hívásaik során nem választhatnak még új szolgáltatókat. A piacnyitás szimbolikus lesz, a jogi, műszaki, piaci feltételek csak fokozatosan és később valósulnak meg - mondta Straub Elek, a MATÁV Rt. elnök-vezérigazgatója.

A múlt heti kormányülésen elfogadták az egységes hírközlési törvényhez kapcsolódó végrehajtási utasításokat. Ezek a részletek azonban a Magyar Közlöny megjelenéséig még nem ismertek. Straub Elek, a MATÁV Rt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Hírlap kérdésére sorolta a rendeletalkotás várható folyamatát: még hátravan néhány lényeges szabály megalkotása, ám ezek miniszteri rendeletek és gyorsabb egyeztetéssel fogadhatóak el, mint a már elkészültek. Nincsen kész még az árrendeletek egy csoportja és a szolgáltatókra vonatkozó "számkiosztás" sem zárult le. Vagyis azoknak a számsoroknak a meghatározása, amelyeket majd a távközlési vállalatok használnak mindennapi működésük során. Ezek várhatóan négyjegyű számok lesznek, vagyis a telefonálóknak a jövőben először az "előválasztó számot" kell tárcsáznia, kapcsolódni a választott társaság hálózatához és választani a felkínált lehetőségek közül, ahogyan a telebank-szolgáltatások esetén is. A "számkiosztásnak" december 23-áig meg kell történni, mivel ettől a dátumtól lehet engedélyt kérni a Hírközlési Főfelügyelettől az országos távközlési szolgáltatás beindítására. Ezt követően harminc nap múlva, január 23-ától válik lehetővé a távolsági és a nemzetközi hívások lebonyolítása a ma még erre kizárólagosságot élvező MATÁV-on kívül. Először azonban csak a már most is koncessziós szolgáltatóként működő, így engedéllyel rendelkező Monortel, a HTCC csoport és a Vivendi léphet. Rajtuk kívül három-négy, legfeljebb öt társaság várja a piac felszabadítását. Nekik azonban az engedélyeztetés után még az összekapcsolási szerződéseket is meg kell kötniük a többi szolgáltatóval, így áprilisra, májusra csúszhat az indulásuk.

A kormányhatározatok egyike éppen a hálózatok összekapcsolásának részleteit szabja meg, eldőlt tehát, hogy "a rendelet csak olyanokról szól, akik korábban is beruháztak és a jövőben is vállalják, hogy fejlesztenek." Vagyis a szabályozás infrastruktúra alapú és a jövőbeli szolgáltatóknak a MATÁV hálózatához három ponton kell csatlakozni. Straub Elek szerint az előírt követelményeknek csak országos lefedettséggel rendelkező cég felelhet meg. Jelenleg négy - a MATÁV-tól független - gerinchálózat működik, amelyeket természetesen bérbe is lehet venni, adott esetben. (Antenna Hungária, GTS, Pantel, Vivendi). A hálózatok összekapcsolására vonatkozó rendelet azt szabja meg, hogy milyen feltételekkel kell átengedni a rendszert minden egyes szolgáltatónak, amely használni szeretné azt.

Az előfizetői szerződésekre vonatkozó kormányrendelet a szolgáltatók közötti választhatóságot modellezi, mivel néhány hónapon belül megtörténhet, hogy egy előfizető a helyi hívásait, a távolsági hívásait és még a nemzetközi beszélgetéseit is más-más társaságokkal bonyolítja. De egy-egy alkalomra is eltérhet az előfizetéses szerződéssel választott társaságtól. Ennek a sokkal bonyolultabb helyzetnek kell majd megfelelnie az előfizetői szerződéseknek rövid időn belül.

A felsoroltakon túl szintén elfogadásra vár az előfizetői hurok átengedésére vonatkozó referenciaajánlat. A bonyolult technikai feltétel az előfizetői végpontokhoz való eljutást, annak költségeit, technikai eszközeit szabja meg. Ezt a dokumentumot a MATÁV elkészítette, ám a Hírközlési Főfelügyelet döntőbizottsága nem fogadta el, a vállalat éppen egy új változatot készít. A bizottság 82 pontban sorolta fel kifogásait, ám a Matáv elnöke szerint a nemzetközi piacon is egyedülálló megoldás, amelyre a vállalat készül. Az ország 1200 telefonközpontba, a saját ingatlanjaikra kell beengedni a versenytársakat - megfelelő technológiai szabványoknak megfelelően - ahhoz, hogy a végfelhasználókhoz más társaságok is eljuthassanak. Az összekapcsolások informatikai hátterét csak ezek után hozzák létre a szakemberek, talán 2002. első negyedéve lesz, amikorra a ma még nem létező távközlési kapcsolatok szoftverfejlesztéseivel is végeznek.

Straub Elek véleménye szerint mindent összevetve, a helyi hívások piacán évek fognak eltelni addig, amíg valódi verseny lesz a fogyasztókért. A távolsági és a nemzetközi hívások kínálata gazdagodni fog - leghamarabb január végétől. - Ám jelentős áresés nem várható, mert a belföldi hívásokon már most is kevés az üzleti haszon. Legnagyobb tartaléka a nemzetközi hívásoknak van, például az USA-ba irányuló kapcsolások akár 30-40 százalékkal is olcsóbbak lehetnek, mint manapság.

(Az [origo]-t és az Üzleti Negyedet kiadó Axelero Rt. A MATÁV-csoport tagja - a szerk.)

Tasi Katalin

(MagyarHírlap)

Ajánlat:

MATÁV

Hírközlési Főfelügyelet