400 milliónyi fiktív számla - a Humet cáfol

2002.05.08. 11:18

Házkutatást tartottak az APEH adónyomozói a Humet Rt. irodáiban, ahol mintegy 400 millió forint értékű fiktív számlát találtak - közölte a HavariaPress. Az újabb nagyértékű számlabefogadó elleni eljárás a hírügynökség információi szerint része a vecsési számlagyár néven elhíresült ügynek. A tőzsdei társaság a tavalyi évet 136,2 millió forintos veszteséggel zárta. A Humet Rt. cáfolja, hogy cégüknél fiktív számlákat találtak volna az adónyomozók.

A HavariaPress a Humet Rt. cáfolatával szemben továbbra is fenntartja állításait, mely szerint a közelmúltban a Humetnél egy házkutatás alkalmával közel 400millió forint értékben fiktív számlákat foglaltak le az adónyomozók a cég könyvelésében. Az újabb nagyértékű számlabefogadó elleni eljárás a hírügynökség információi szerint része a vecsési számlagyár néven elhíresült ügynek. Decemberben a fiktív számlák ügyében kommandósok segítségével már letartóztattak egy könyvelőt, akit ukrán testőrök őriztek - írja a HavariaPress.

Szabadultak részvényeiktől a társaság vezetői

A Magyar Tőkepiacban a társaság február ötödikén közölte, hogy igazgatósági tagja, Galamb Vilmos - aki a Humet megbízásából gyógyszerkísérleteket végző Senergie Rt. vezérigazgatója is - 125 ezer Humet-papírt értékesített. Ezt követően, február 6-án és 7-én a Senergie Rt. 104 107 darab Humet-részvényt értékesített 80, illetve 79,4 forintos átlagáron.

A tranzakciók nyomán a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálatot indított, mivel az eladó Senergie Rt. 85 százalékban Civin János Humet-elnök tulajdonában van. A Portfolio.hu tudósítása emlékeztetett: a vonatkozó jogszabály az évzárástól az éves beszámoló közzétételéig tiltja, hogy a kibocsátónál vezető állásban lévő személy saját papírokra üzletet kössön. Jogi szakértők szerint ugyanakkor az érintett törvény csak a saját tulajdonban lévő papírok értékesítését tiltja, a más tulajdonos képviseletében adott megbízásokra a tilalom nem vonatkozik.

A Humet gyógyszergyár február 14-én nyilvánosságra hozott gyorsjelentése szerint a tavalyi évet 136,2 millió forintos veszteséggel zárta. A társaság részvényeinek árfolyama a keddi kereskedés során 3 forinttal 76 forintra csökkent.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Humet

APEH

Korábban:

Veszteséges a Humet
(2002. február 14.)

Elfogták a vecsési számlagyár egyik könyvelőjét
(2001. december 13.)