Letartóztatott Humet-vezető - a vállalat tagad

2002.05.08. 11:19

December óta előzetes letartóztatásban van a Humet Rt. egyik igazgatója - értesült a HavariaPress. Mint azt kedd este az Üzleti Negyed közölte, az adónyomozók közel 400 millió forint értékű fiktív számlákat találtak a cég irodáiban. A Humet elnöke akkor cáfolta az adóellenőrzés hírét, majd a vállalat szerda délután - a Budapesti Értéktőzsde felszólítására - közölte hivatalos álláspontját az ügyről, melyben leszögezi: az APEH ugyan tartott házkutatást a társaság székhelyén, fiktív számlákat azonban nem találtak.

A HavariPress úgy értesült, hogy a lefoglalt fiktív számlák összefüggésben állnak a vecsési számlagyár néven elhíresült üggyel. Burillák Attila APEH-szóvivő az Üzleti Negyednek elmondta, hogy csaknem 400 millió forint értékű fiktív számlákat foglaltak le egy gazdasági társaságnál, bár az eset nem kedden történt. Hozzátette, hogy a vállalat 1998 és 2000 között fogadta be a számlákat, és az ügy hátterében a tavaly decemberben, kommandósok segítségével elfogott könyvelő áll. A szóvivő a társaságot nem kívánta megnevezni, és további részleteket sem közölt a nyomozás sikere érdekében.

A Budapesti Értéktőzsde Titkársága az elektronikus médiában napvilágra került információk miatt a szerdai napra felfüggesztette a társaság részvényeinek kereskedését, és felszólította a céget, hogy a hírrel kapcsolatos soronkívüli tájékoztatást haladéktalanul tegye meg.

A Humet Rt. közleményben cáfol

A Humet Rt. igazgatósága a sajtóban megjelent közlések kapcsán, kötelezettségének eleget téve közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. A tájékoztatásban a cég kijelenti, hogy az elmúlt év végén az APEH Bűnügyi Igazgatósága ugyan tartott házkutatást a Humet Rt. székhelyén, azonban sem a lefoglalt, sem a társaságnál maradt iratok között nincsenek fiktív számlák.

A közleményben a cég nehezményezi, hogy a Humet Rt. napi gazdálkodását, üzleti tevékenységét a "félreértésekre okot adó sajtóinformációk" károsan befolyásolhatják. A közleményben továbbá a táraság kijelenti, hogy tevékenységét a normál üzletmenet szerint folytatja, szerződéses és fizetési kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Humet

APEH

Korábban:

Felfüggesztették a Humet-részvények kereskedését
(2002. február 20.)

400 milliónyi fiktív számla - a Humet cáfol
(2002. február 19.)