A Humet szerint veszteséget okozott az álhír

2002.07.23. 12:07

Nem foglaltak le fiktív számlákat a Humet Rt. irodáiban, és a sajtóban ezzel kapcsolatban elterjedt álhírek jelentős veszteséget okoztak a társaságnak - közölte keddi sajtótájékoztatóján Civin János, a vállalat elnöke. A cég vezetője azt megerősítette, hogy Gál László volt gazdasági igazgató az APEH-vizsgálat napja óta előzetes letartóztatásban van. A Humet eközben bejelentette, hogy Tajvanon megépül a második Humet-gyár, és alaptőkéjét új, névre szóló törzsrészvények kibocsátásával 91,52 millió forinttal emeli.

Nem foglaltak le fiktív számlákat a Humet Rt. irodáiban, és a sajtóban ezzel kapcsolatban elterjedt hírek álhírek - erősítette meg a Humet Rt. korábbi álláspontját Civin János, a társaság elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Civin elmondta, hogy az APEH valóban tartott vizsgálatot a cégnél, melynek során 15 300 dokumentumot vittek el a cég irodáiból az adóhivatal munkatársai, akik Civin elmondása szerint megtiltották a cég alkalmazottainak, hogy a házkutatás tényét közzétegyék, vagy kiszivárogtassák.

Civin felhívta a figyelmet arra is, hogy cége hároméves működés alatt sem tudott 400 millió forintos árbevételt produkálni (összesen 388 millió forint volt a Humet árbevétele ezen időszak alatt). Civin szerint az álhír elterjesztése mögött vagy tőzsdei felvásárlási cél (árfolyamcsökkentés eredményezte kedvező részvényáron történő felvásárlás), vagy a konkurencia, vagy a cég szocialista tulajdonosa ellen irányuló politikai szándékok állnak.

Az APEH Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai által készített dokumentumok szerint - melyek hat, fiktív számlákat kibocsátó, valamint ezeket befogadó céget sorolnak fel (a számlaérték pontosan 397 millió forint) -, a "számlaügyben" érintett cégek között nem szerepel a Humet Rt. neve.

Az elnök megerősítette, hogy Gál Lászlót, a Humet volt gazdasági igazgatóját a házkutatás napján őrizetbe vették, és jelenleg is előzetes letartóztatásban van. A Humet elnöke közölte azt is, hogy a sajtóban elterjedt hírek jelentős anyagi veszteséget okoztak a cégnek. A vezérigazgató elmondta, hogy az árfolyamveszteségen túl az egyik - meg nem nevezett - partnercégük visszalépett korábban tett, 90 millió forintos tőkepótlásra tett ígéretétől. Az adóhatóság ugyanis - Civin elmondása szerint - levélben értesítette a Humet partnerét, hogy a gyógyszergyár telephelyén házkutatást tartottak, és dokumentumokat foglaltak le.

A cég a sajtótájékoztatóval egyidejűleg a Budapest Értéktőzsde honlapján közölte: a Humet alaptőkéje új, névre szóló törzsrészvények kibocsátásával csaknem 91,52 millió forinttal, 465 millió forintra emelkedik. A részvények kibocsátási értéke darabonként 15 forint. A kibocsátandó, összesen 6 millió 101 ezer 270 részvény átvételére a Csucska Elek Kutatási és Fejlesztési Alapítvány jogosult. A közhasznú szervezet a társaság felé bejelentette vételi szándékát.(Csucska Elek találmánya a jelenleg Humet-R néven forgalomban lévő szirup.)

A közlemény szerint az igazgatóság jóváhagyta a tajvani Best Life (Bio Green) céggel kötött 205 ezer dollár értékű szerződést a Tajvanon építendő új Humet gyárral kapcsolatban. A testület jóváhagyta a Kvantum Investment Rt.-vel kötött, összesen 90 millió forint értékű finanszírozási szerződéseket, és megtárgyalta a Corvina Natural Products Inc. megvásárlásával kapcsolatban újból megindult tárgyalások kereteit.

A hírek következtében a Humet részvényinek kereskedését a keddi nap első felére felfüggesztették.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Humet

Korábban:

Bejelentést tesz a Humet a fiktív számlák ügyében
(2002. március 5.)

Letartóztatott Humet-vezető - a vállalat tagad
(2002. február 20.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből