Válságban a magyar alkoholpiac

2002.04.08. 7:33

Jelentős recesszió zajlik a honi szesziparban. Az ország legnagyobb piacvezető etilalkohol-gyártó üzeme, a Győri Szeszgyár ugyan még nem veszteséges, de nyeresége egyhatodára, 180-ról 32 millió forintra csökkent 2001-ben. Mindez annak ellenére történt, hogy nettó árbevételét 450 millió forinttal 3,465 milliárdra növelte tavaly, de az alapanyagár (a melasz ára 2000-ben a duplájára, tavaly pedig még plusz 20 százalékkal növekedett) és az energia, konkrétan a gáz árának emelkedése azt eredményezte, hogy az üzemi eredmény több mint a felére, 101 millió forintra csökkent.

A hazai piac 50 százalékát birtokló Győri Szeszgyár Rt. annak ellenére, hogy az utóbbi hét évben Magyarországon az alkoholpiac kevesebb, mint a felére esett vissza, optimistán tekint a jövőbe. Az idén 24,2 millió liter szeszt terveznek előállítani, amelyből 7,8 millió litert exportra szánnak. A cégnél 2002-re több mint 4 milliárdos forgalom mellett 169 millió adózás előtti eredményt terveztek be.

Mindezt természetesen csak úgy érhetik el, hogy a rendkívül drágává vált alapanyagot - a cukorgyártás melléktermékeként keletkező melaszt, amely költségeik 60 százalékát teszi ki - gabonára, főként kukoricára váltják, és a 20 százalékos költségarányú energiafelhasználást a hatékonyság növelésével, vagyis új, nagyobb hatásfokú kazánok beépítésével csökkentik.

A győri szeszgyárnál legjobban mégis az Európai Bizottság tavaly elfogadott javaslatában bíznak, amely a bioüzemanyagok támogatásáról szól. Ezek szerint az unión belül 2020-ig a hagyományos rendszerű járműveknél a bioüzemanyagok felhasználásának a 20 százalékot el kell érnie, de már 2005-ig az eladott üzemanyagok 2 százalékának, illetve 2010-ig 5,7 százalékának ilyen alternatív hajtóanyagnak kell lennie.

A bizottság javaslata szerint a tagországok külön engedély nélkül csökkenthetik a bioüzemanyagok adóját olyan mértékben, hogy az kompenzálja a fosszilis eredetű és az alternatív hajtóanyag előállítása között fennálló különbséget. Tiszta bioüzemanyag esetén a kedvezmény meghaladhatja az 50 százalékot, sőt, akár teljesen adómentes is lehet. Folláth György, a szeszgyár igazgatója úgy véli: amennyiben Magyarországon is zöld utat, vagyis adómentességet kap az etanol, akkor a fellépő igényeket teljesen ki tudnák elégíteni Győrből, és árban is versenyképesek tudnának lenni az egyre dráguló kőolajszármazékokkal szemben.

Az alkohol-alapanyagú energiaforrások valódi alternatívát kínáló üzemanyagok lehetnek, mivel alkalmazásuk nem igényel nagymérvű átalakítást a forgalomban lévő motoroknál, sőt, évtizedek óta léteznek erre kifejlesztett hajtóművek. Az alkohol egyébként sok tulajdonságában jobb mutatókkal rendelkezik, mint a hagyományos benzin, de elterjedését eddig nagyban akadályozta az olajipari cégek erős ellen-lobbija, és persze az is, hogy az államok többsége nehezen mond le a kőolajszármazékok és a hatékony felhasználású alkohol jelentős jövedéki adóiról.

(Népszava)

Korábban:

Az eltérő szeszadók csempészetet indukálnak
(2001. szeptember 25.)

Mérséklődik az égetett szesz fogyasztás Magyarországon
(2000. november 16.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből