Csökken a Mol állami tulajdonrésze

2002.10.16. 12:16

A tőzsdén jegyzett és értékesíteni kívánt csomag részeként említi a Mol 25 százaléknyi állami részvénycsomagját az ÁPV Rt. igazgatósága által csütörtökön elfogadott dokumentum. A privatizációs szervezet új vagyonpolitikai irányelveiben az FHB és az MVM tőzsdei bevezetése és a Malév magánosítása is szerepel.

A sikeres privatizációhoz elsősorban a tőzsdén jegyzett társaságokban meglévő részesedések értékesítése szükséges - áll az ÁPV Rt. csütörtökön elfogadott új vagyonpolitikai irányelveiben. Az igazgatóság szerint a privatizáció több módszer együttes alkalmazásával folytatható sikeresen. A dokumentum szerint a tőzsdén jegyzett társaságok értékesítése mellett új tőzsdei bevezetéseket is terveznek. 

A vagyonkezelő a tőzsdén jegyzett és értékesíteni kívánt csomag részeként említi a Mol 25 százaléknyi állami részvénycsomagját is.

A közlemény szerint az ÁPV Rt. a Földhitel és Jelzálogbank és a Magyar Villamos Művek részvényeinek tőzsdei bevezetését tervezi, míg a Malévot nem a tőzsde segítségével magánosítaná a privatizációs szervezet.

Az új privatizációs program eredményeképpen az állam vállalkozói vagyona 2004 végére 320 milliárd forinttal csökkenhet, 2006 végére pedig az állam tartós vagyonkezelésében mintegy 200 milliárd forint értékű tulajdon marad - áll a közleményben.

Orbán Viktor szerint súlyos és felelőtlen az ÁPV Rt. döntése a MOL Rt. 25 százalékos állami tulajdonának értékesítéséről. A volt miniszterelnök szerint a stratégiai jelentőségű energetikai cég állami kontroll nélkül maradhat, ami a gáz- és üzemanyagárak drasztikus emeléséhez vezethet.

(MTI)

Ajánlat:

ÁPV Rt.

Korábban:

Megkezdődött a bankprivatizáció
(2002. szeptember 16.)