Sikertelen a Cesky Telecom magánosítása

Vladimír Spidla cseh miniszterelnök szerint szinte biztosra vehető, hogy a kormány felmondja azt a szerződést, mely alapján a Deutsche Bank és a TDC német konzorcium 1,82 milliárd euróért megvette volna a Cesky Telecom távközlési társaságot. A társaság eladása lett volna az idei évben a legnagyobb privatizációs ügylet Közép-Európában.

A Cesky Telecom magánosításával megbízott J. P Morgan tanácsadó cég bejelentette, hogy tisztázatlan kérdések miatt lehetetlen a távközlési cég jelenlegi privatizációját befejezni. A Cesky Telecom stratégiai partnere, a TelSource konzorcium az eredeti elképzelés szerint az állammal közösen adta volna el a cég részvényeit. A TelSource azonban elégedetlen volt a birtokában lévő 27 százalékos részvénycsomag árával; ebben a kérdésben nem tudott megegyezni a Cesky Telecom iránt érdeklődő Deutsche Bankkal.

A kormány egyszer már meghosszította a privatizációra kijelölt időszakot, így ez most már nem lehetséges. Sobotka szerint az alapvető probléma az, hogy a Deutsche Bank kevés pénzügyi forrást készített elő a kormánynak tett ígéretei beváltásához, továbbá a kisebbségi részvényesek kielégítéséhez.

A cég privatizációja körüli viták következtében szerdán délelőtt a Cesky Telecom igazgatótanácsa felmentette tisztségéből Premysl Klímát, a cég vezérigazgatóját.