Tovább száguld a Porsche - tolatnak az amerikaiak

A német Porsche autógyár az üzleti éve első négy hónapjában 3,1 százalékkal növelte bevételét az egy évvel korábbihoz képest, az eladott autók száma viszont nem nőtt. A három amerikai óriás autógyártó, a General Motors, a Ford és a Chrysler pedig nagymértékű értékesítéscsökkenésről számolt be.

Forrás: MTI

A világ legnyereségesebb autógyára, a Porsche AG 14 717 autót adott el a novemberrel zárult négy hónapban, miközben a termelését 3,9 százalékkal 16 928 autóra emelte. A Porsche piaci stratégiája (szűk típusválaszték, jól megcélzott közönség) egyelőre recesszióbiztosnak bizonyult: nyolc éve rekordról rekordra nő a profit. A júliussal végződött előző üzleti évről 829,9 millió euró adó előtti profitot jelentettek októberben, és még többet ígértek a mostani üzleti évre. Az amerikai piacon viszont a Porsche sem tudja tartani magát: 9 százalékkal csökkent az értékesítés novemberben.

A stuttgarti autógyártóhoz hasonlóan a három amerikai autógyártó óriás sem tudta kivédeni az amerikai piacon lappangó érdeklődéshiányt: a General Motors (GM) eladásai 18 százalékkal, a Fordé 21 százalékkal míg a Chrysleré 12 százalékkal estek. Az elemzők az adatok ellenére optimisták, hiszen a novemberi visszaesés sokkal kisebb mértékű volt az októberinél, és a hó vége felé fellendülés volt tapasztalható - írja a Bloomberg.

A három vállalat a négykerék-meghajtású járművek iránti csökkenő keresletnek tudja be a rossz novemberi eredményeket. A cégek szerint az Egyesült Államokban már nem divatosak ezek az autók, mert "antiszociálisnak" minősülnek sok amerikai szemében. A GM-nél például novemberben 26 százalékkal esett a négykerék-meghajtásúak értékesítése, míg a más személyautóké 6 százalékkal.

A befektetőket nem győzte meg az értékesítésben a hónap végén bekövetkezett emelkedés, és az autógyártók részvényeinek árfolyama meredeken esett a Wall Street kereskedésében: A GM- és DaimlerChrysler-papírok árfolyama 5 százalékkal, a Ford részvények árfolyama pedig 12 százalékkal zuhant. A Porsche-részvények viszont vonzónak bizonyultak: árfolyamuk szerdán reggel 0,8 százalékkal 464 euróra drágult a frankfurti értéktőzsdén, és összesen 8 százalékkal drágább, mint az év elején.

KAPCSOLÓDÓ CIKK