Újabb iszlám kóla az európai piacon

Egy brit üdítőital-gyártó cég új termékkel próbál betörni az "iszlám-üdítőital" piacra. A derbyi központú Qibla Cola Company "Szabadítsd fel ízlésedet" szlogennel hagyományos és diétás kóla értékesítésébe kezdett a szigetországban - írja a BBC News Online.

Forrás: ORIGO

A cég szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy Zahida Parveen, a Qibla Cola alapítója a világmárkák iránti ellenszenv növekedése, és e termékek az iszlám világban tapasztalható elutasítása miatt döntött az új üdítő gyártása mellett. A szóvivő hozzátette: nem kívánják elérni fogyasztóiknál, hogy bojkottálják a két nagy amerikai kólacég termékeit. Ennek ellentmond, hogy a Qibla kóla promóciós anyagaiban éppen a bojkott szükségességét hangsúlyozzák ki.

Zafer Iqbal, a vállalat ügyvezető igazgatója visszautasította, hogy Amerika-ellenes propaganda lenne az üdítő piacra dobása. Nem ez az első eset egyébként, hogy az üdítőgyártók az iszlám érzelmekre próbálnak hatni, így gyengítve a Pepsi, és a Coca-Cola pozícióit a muzulmán országokban.

Korábban Iránban kezdték árusítani a mekkai szent forrásról elnevezett Zamzam Colát, a Franciaországban palackozott Mecca Cola eladásai pedig meredeken emelkedtek a közelmúltban az európai muzulmán közösségekben, és a Közel-Kelet országaiban.

A Qibla Cola működésének első hetében negyedmillió palack üdítő legyártására adott megbízást egy yorkshire-i üdítőital-gyártó cégnek. A Coca-Cola színvilágához, és emblémájához feltűnően hasonlító Qibla Cola-címkés üdítőket a nagyobb brit városok - London, Birmingham, Manchester, Bradford - muzulmán közösségeiben kezdték árusítani. A cég a 7up-hoz hasonló üdítő értékesítését is tervezi Qibla7 néven. A Qibla szó egyébként az arab nyelvben Mekka irányát jelenti.

A szóvivő megjegyezte, hogy a cég igazgatóinak nincs tapasztalata az üdítőital-gyártásban. A Qibla Cola Co.-t muzulmán üzletemberek finanszírozzák, a cég együttműködik az Islamic Aid nevű segélyszervezettel, nyereségének 10 százalékát pedig iszlám alapítványoknak utalja át - írja a BBC News Online.

A cég honlapja alig titkolt politikai üzeneteket is tartalmaz. A Mecca Cola honlapjához hasonlóan a Qibla is képi porpagandát folytat Izrael ellen, ezzel próbálva vásárlásra ösztönözni fogyasztóit. Az oldalon fellelhető linkek között olyanok találhatóak, mint a www.boycottisrael.co.uk , vagy a www.soldiersofallah.com.

KAPCSOLÓDÓ CIKK