Korlátozzák az MFB tulajdonszerzését

A Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló törvény módosításával megteremtődnek a magyar gazdaság további növekedésének jogszabályi alapjai, a pénzügyminiszter szerint. A javaslat szerint az MFB a jövőben legfeljebb 49 százalékos tulajdonosa lehet egy vállalkozásnak.

A bank a jövőben legfeljebb 49 százalékos közvetlen vagy közvetett részesedést szerezhet egy vállalkozásban, de öt éven belül azt is értékesítenie kell, mondta László Csaba keddi, parlamenti expozéjában. A törvényjavaslat mellékletben sorolja fel mindazokat a társaságokat, amelyek esetében az MFB Rt. magasabb részesedést tarthat fenn mint 49 százalék - közölte a pénzügyminiszter.

A Magyar Fejlesztési Bank Rt. speciális szerepet tölt be a magyar pénzügyi piacon, alapvető feladata a kormány gazdaságpolitikájának banki eszközökkel történő támogatását, mondta László Csaba.

A szaktárca vezetője szerint a javasolt módosítások elfogadása esetén a jövőben nem fordulhat elő, hogy a bank a pénz- és tőkepiacról felvett, visszafizetendő forrásokból a központi büdzsé helyett finanszírozzon olyan, részben vagy egészben meg nem térülő infrastrukturális- vagy egyéb beruházásokat, amelyek megvalósítása költségvetési feladat.