Aláírták az OTP-DSK szerződést

A bolgár kormány kedden aláírta a szerződést az utolsó bolgár állami bank, a DSK száz százalékának eladásáról az OTP Banknak. Az OTP-t, amely 311 millió eurót ajánlott a DSK-ért, múlt kedden hirdették ki a privatizációs pályázat győztesének. A másik pályázó az osztrák Erste Bank volt, 293 eurós ajánlattal.

A DSK-részvényeit a magyar és a bolgár versenyfelügyeleti hatóságok szeptember elejére várt engedélye után adják az OTP-nek - közölte a bolgár kormány a szerződés keddi aláírása után. Az OTP vezetői később számolnak be bulgáriai terveikről.

Wolf László, az OTP Bank Rt. vezérigazgató-helyettese korábban Szófiában elmondta: a magyar bank az elkövetkező öt évben 600 millió levát kíván fordítani a DSK fejlesztésére, amiből 200 millió leva ingatlanok és tárgyi eszközök fejlesztését szolgálja majd, 400 millió levát pedig a számítástechnikai háttérre és különféle új termékek kifejlesztésére fordítanak. Az OTP Bank Rt. vezetői a bulgár fővárosban tett kampányútjukon hangsúlyozták, hogy a DSK Bank vezetését helyi menedzsmentre bízzák, ugyanakkor, főként az első időben több szakember is érkezik majd Magyarországról, hogy segítsék az OTP Bankban felhalmozódott szakmai ismeretek átadását.

A DSK a nagyságra második bolgár kereskedelmi bank, a rendszerváltás előtt az egyetlen bolgár takarékpénztár volt. Mérlegfőösszege (2,036 milliárd leva) szerinti piaci részesedése 13 százalék a 35 bankot számláló bolgár piacon. A lakossági betétállomány (1,4 milliárd leva) tekintetében viszont csaknem 60 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak.