Regionális alkatrészraktárt nyit Győrben a Renault

A francia társaság bejelentette, hogy 2004 végére elkészül győri regionális alkatrészraktára. A Renauklt-Nissan innen látja majd el alkatrészekkel a környező országokat. A beruházás pontos összegét a társaság nem hozta nyilvánosságra, de utaltak arra, hogy 5 milliárd forint körüli összegről van szó.

 

A Renault-Nissan regionális alkatrészraktárából szállítanak majd a Renault számára Ausztriába, Magyarországra, a Cseh Köztársaságba, Szlovákiába, illetve a Nissan számára Ausztriába, Magyarországra, Szlovákiába és Szlovéniába. A raktár a Dacia-alkatrészek elosztóközpontjaként is szolgál majd a Cseh Köztársaság, Magyarország és Szlovákia felé, közölte a társaság.

A központ létesítésének fő okait a Renault Hungária vezérigazgatója, Serge Yoccoz abban látta, hogy egyrészt a Renault-Nissan szövetség közép-európai újautó eladásainak növekedése folyamatos, másrészt a régió országai 2004-ben csatlakoznak az Európai Unióhoz. 1999 és 2002 között - a lengyel piac zsugorodása ellenére - 23 százalékkal nőttek a Renault-Nissan eladásai. Ugyanebben az időszakban a magyar, cseh és szlovák piacon 68 százalékos növekedést tapasztaltak, míg csak Magyarországot tekintve 86 százalékos volt a bővülés üteme.

Serge Yoccoz nem nevezett meg pontos összeget arra vonatkozóan, hogy a Renaultnak mekkora befektetés lesz a 15 ezer négyzetméteres raktár létrehozása. Mint mondta, nem szokás a társaságnál, hogy külön-külön számszerűsítse az ilyen jellegű befektetéseit. Egy példára, hogy a Porsche Hungária 10 ezer négyzetméteres hasonló raktára 4 milliárd forint körüli összegbe került, Serge Yoccoz azt mondta, hogy lehet ilyen összeggel számolni. Hozzátette: a Renault az elmúlt 3 évben több mint 2 milliárd forintot fektetett be csak Budapesten. A vezérigazgató nem zárta ki, hogy a jövőben alkatrészgyártó üzemet is létrehoznak majd Magyarországon. A raktárközpont létrehozása az első lépés volt, mondta Serge Yoccoz.