Ezerfős elbocsátás a MARC cipő gyártójánál

Több mint ezer ember elbocsátását tervezi szeptember végétől a szombathelyi székhelyű MSC Hungary Kft., mely a MARC termékek gyártásáról volt közismert, és 1992-ben még 2700 embert foglalkoztatott. A leépítésben érintett alkalmazottak augusztus végén kapják kézhez felmondásukat.

A cipőipari vállalat bezárja 595 fős körmendi és 268 fős őriszentpéteri üzemét, emellett csökkenti szombathelyi gyárának létszámát 50 dolgozóval. A beledi üzem felszámolása további 130 munkahelyet érint.

Kovács Péter, a Vas Megyei Munkaügyi Központ igazgató-helyettese közlése szerint a MSC Hungary Kft. leépítésben érintett alkalmazottai augusztus végén kapják kézhez felmondásukat, amely után harminc nappal szűnik meg munkaviszonyuk.

Doktorné Németh Margit, az MSC Hungay Kft. gazdasági igazgatója elmondta: kénytelenek voltak átstrukturálni gyártási szerkezetüket, ez teszi szükségessé a cipőfelsőrészt gyártó őriszentpéteri és beledi üzemük felszámolását.

Az MSC Hungary Kft., amely a MARC termékekről volt közismert, 1992-ben még 2700 embert foglalkoztatott Vas megyében, Zala megyében és Győr-Moson-Sopron megyében. Árbevételük 2000-ben még 10,8 milliárd forint, 2001-ben 12,6 milliárd forint volt.

A cipőipari vállalkozás az utóbbi években sorra kényszerült telephelyei bezárására, 2002-ben például lenti, pecöli és ikervári cipőfelsőrész készítő üzemét számolta fel, 2003 májusában pedig körmendi és szombathelyi üzeméből bocsátottak el 230 dolgozót.