78 ezer alkalmazottját kérte távozásra a Boeing

Ipari kémkedés miatt visszavont egy egymilliárd dolláros megbízatást a Boeingtől az Egyesült Államok Légiereje. A Boeing egy 1998-as pályázat idején dokumentumokat lopott el riválisától, a Lockheed Martintól, és ezek segítségével nyerte el a légierő megbízását egy katonai műholdrendszer kiépítésére. A dokumentumlopásban bűnös három Boeing-részleg mind a hetvennyolcezer alkalmazottját felkérték arra, hogy távozzon a repülőgépgyártól.

A Boeing hetvennyolcezer alkalmazottját szólította fel távozásra. Ők dolgoztak abban a három részlegben, melynek köze lehetett a dokumentumok ellopásához. Az 1998-as katonai műhold pályázat idején több mint 25 000 dokumentum tűnt el a rivális Lockheed Martintól. A dokumentumok felhasználásával a Boeing 21-et nyert meg a katonai műholdak gyártására kiírt 28 pályázat közül - írja a BBC News.

A Pentagon teljes egészében eltiltotta a Boeinget a jövőben kötendő rakéta-üzletektől, és visszavont egy egymilliárd dollár értékű megbízást is. A légierő úgy döntött, a megbízást a Boeing által megkárosított Lockheed Martinnak adja.

A Boeing nyilvánosan bocsánatot kért és ígéretet tett arra, hogy a jövőben az üzleti etikai figyelembevételével jár el. A károkozásért a Lockheed Martin beperelte a Boeinget.

KAPCSOLÓDÓ CIKK