Még nagyobb szerephez jut Cheney cége Irakban

A korábbi adatokhoz képest jóval nagyobb értékű szerződésekhez jutott Irakban a Bechtel és a Halliburton. A Bechtel az amerikai kormány legjelentősebb üzleti partnere Irakban, a második helyen a Dick Cheney alelnök nevéhez kötődő Halliburton áll.

A Halliburton iraki szerződéseinek összértéke több mint 1,7 milliárd dollár lesz; korábban a társaság és a kormányzat 500 millió dolláros megállapodást közölt, írta a The Washington Post. A cégnek az 500 millió dolláros szerződésen kívül több százmillió dolláros megállapodása van az amerikai hadsereg mérnöki karával is a washingtoni lap szerint. Az olajbányászati technológiákkal foglalkozó társaság igazgatótanácsának nemrég még az elnöki posztot birtokolta Dick Cheney amerikai alelnök.

A Halliburton konszern egyik leányvállalata, a Kellogg, Brown&Root (KBR) révén vesz részt Irak újjáépítésében. A fenti szerződések fényében ez a konszern az amerikai kormány legjelentősebb üzleti partnere Irakban.

A második helyen a kaliforniai Bechtel konszern áll. A The Wall Street Journal értesülése szerint a cég szerződéseinek összértékét több mint 50 százalékkal, 350 millió dollárral akarja növelni a washingtoni kormány. Az erről szóló tárgyalások a legújabb bizonyítékai annak, hogy a Bush-kormányzat alábecsülte az iraki energiaszektor újjáépítéséhez szükséges beruházások mértékét, a Wall Street Journal szerint. Egy hivatalos forrás szerint a Fehér Ház a jövő hónapban 2,7 milliárdos iraki pótköltségvetést kíván a kongresszus elé terjeszteni.