10,8 milliárdért kelt el a Konzumbank

A Magyar Külkereskedelmi Bank 10,8 milliárd forintért vásárolja meg a Konzumbank 99,6 százalékos részvénycsomagját és az általa székházként használt ingatlant. Az adásvételhez még szükséges a PSZÁF engedélyének és a Gazdasági Versenyhivatal hozzájárulásának beszerzése. Az ügylet várhatóan még idén lezárul.

Az ÁPV Rt. a tulajdonos megbízásából augusztus 11-én írt ki pályázatot a Konzumbank 99,6 százalékos részvénycsomagjának és az általa székházként használt ingatlannak az értékesítésére, amire az október 7-i határidőig egy pályázó, a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) Rt. adott be ajánlatot. Az ÁPV Rt. a Pénzügyminisztérium és a Magyar Fejlesztési Bank Rt. jóváhagyásával az MKB-t hirdette ki a pályázat nyertesének.

A megállapodás értelemében az MKB 10,8 milliárd forintért vásárolja meg a Konzumbank 99,6 százalékos részvénycsomagját, valamint a Tüköry-Center Kft. 100 százalékos üzletrészét a tulajdonos Magyar Fejlesztési Banktól, illetve annak leányvállalatától, a Tőketárs Kft.-től. Az adásvételhez szükséges a PSZÁF engedélyének, illetve a Gazdasági Versenyhivatal hozzájárulásának beszerzése. A tranzakció nagy valószínűséggel még az idén befejeződik.

A Konzumbank alaptőkéjének fennmaradó 0,4 százalékát képviselő részvények tulajdonjoga 152 természetes és jogi személy között oszlik meg. A kisrészvényeseket az MKB közvetlen irányítást biztosító befolyásának cégjegyzékbe történt bejegyzését követő közzétételtől számított 60 napon belül részvényeladási jog illeti meg, amely jogot a kisrészvényesek a részvények forgalmi értéken jogosultak gyakorolni.

A Konzumbank megvásárlása révén növekednek a Magyar Külkereskedelmi Bank főbb piaci részesedései. A két bank együttes becsült piacrésze az idei első félévben 13,6 százalékos volt a vállalati hitelek, 12,3 százalékos a vállalati betétek, 3,4 százalékos a lakossági hitelek és 6,1 százalékos a lakossági betétek területén.

A Konzumbank mintegy 37 ezer lakossági ügyféllel növeli az MKB 82 ezres lakossági ügyfélállományát, és mintegy 7600 kis- és középvállalkozói ügyféllel gazdagítja az MKB 14 ezres ügyfélkörét. A tranzakció révén az MKB földrajzi lefedettsége ugrásszerűen nő a Konzumbank 30 fiókos hálózatával; az MKB csoport fiókhálózata 62 tagúra növekszik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK