Felszámolják a Hajdú-Bét Rt.-t

Végleg kivonul a Wallis Rt. az élelmiszerpiacról, miután a Hajdú-Bét Rt.közgyűlése kezdeményezte a társaság felszámolását. A Hajdú-Bét Rt. működtetése során több mint 5 milliárd forint befektetési veszteséget kénytelen elkönyvelni a tulajdonos. A társaság felszámolása az ágazat válságára vezethető vissza, ezért egyesek szerint elképzelhető, hogy a Hajdú-Bét sorsára jut több cég is.

A Hajdú-Bét Rt. közgyűlése 2004. január 22-én áttekintette a társaság helyzetét, és elemezte a piaci körülményeket, közölte a Hajdú-Bét tulajdonos Wallis. A testület megállapította, hogy a kialakult helyzetben a társaság legfőbb feladata a hitelezők érdekeinek védelme, a társaság vagyonának megőrzése, ezért a közgyűlés kezdeményezte a társaság felszámolását, áll a közleményben.

A Hajdú-Bét Rt. működtetése során több mint 5 milliárd forint befektetési veszteséget kénytelen elkönyvelni, közölte a Wallis. A társaság összes veszteségét tovább növeli a Wallis szerint, hogy nem sok esély van a Hajdú-Bét Rt.-nek nyújtott tulajdonosi hitelek megtérülésére. A Hajdú-Bét vezetése és a Wallis a felszámolás kezdetétől nem hozhatnak döntést a cég kötelezettségeinek teljesítéséről, ebben a kinevezendő felszámoló rendelkezik majd kizárólagos jogkörrel, írta a Napi Gazdaság.

A társaság közleménye szerint a Hajdú-Bét Rt. már hónapok óta súlyos likviditási válsággal küzd, és nem képes eleget tenni a fizetési kötelezettségeinek. A Hajdú-Bét Rt. bízik abban, hogy egy gyors és szakszerű felszámolás a hitelezői kör túlnyomó részének, ideértve a kistermelői kört, kifizetésére jó esélyt nyújt.

Túlkínálat és ágazati válság: lesznek még mások is?

Különösen a Hajdú-Bét Rt. szempontjából kiemelkedő jelentőségű vízi szárnyas feldolgozott termékek piacán kialakult túlkínálat miatt a mélybe zuhantak az értékesítési árak, folyamatosan növekedtek a termelés költségei, a közüzemi szolgáltatások díjai, a takarmányárak, mindeközben a magyar fizetőeszköz árfolyam-ingadozása is milliárdos mérlegromlást okozott, a Wallis szerint.

A közlemény szerint a legjelentősebb külpiacokon - Németországban és Ausztriában - a termeltetési szerződések megkötése után néhány hónap alatt az előző évi árszint 60 százalékára zuhantak a feldolgozott baromfi-termékek árai. A Magyar Hírlap szerint a Hajdú-Bét összeomlása az ágazati válságra vezethető vissza, és kérdéses, hogy hány cég követi majd a felszámolásra kerülő társaságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK