Tulajdonosváltás a Takarékbanknál

Az integrált takarékszövetkezetek az elmúlt év végén olyan hároméves opciós szerződést kötöttek a Takarékbank akkori többségi tulajdonosával - a DZ Bankkal - amelynek révén 2006. december végéig a takarékszövetkezetek akár 95 százalékos tulajdoni részt is birtokolhatnak a Takarékbankban. Jelenleg a takarékszövetkezetek kezében van a Takarékbank 48,5 százaléka.

Szőke Andrásnak, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnök-ügyvezetőjének elmondása szerint a DZ Bank a szerződéskötéskor 71,94 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezett, amelyért a takarékszövetkezetek 28,5 millió eurót fizetnek majd, ha a teljes rész átkerül a kezükbe. Eredetileg a takarékszövetkezetek a bank mintegy 23 százalékát birtokolták. Ez év januárjában a takarékszövetkezetek 2,6 milliárd forintot utaltak át a DZ Banknak, ezt követően tulajdoni részük 48,5 százalékra emelkedett a Takarékbankban.

Idén már a takarékszövetkezeteké lesz a többségi tulajdonrész

Az év végéig a Takarékbankból 70 százalék mínusz egy szavazat lesz az integrált takarékszövetkezetek birtokában. Az ezzel kapcsolatos döntéseket az ez évi éves rendes közgyűlésen hozzák meg és eszerint módosítják a takarékszövetkezetek és a DZ Bank között meglévő szindikátusi szerződést is - mondta az elnök-ügyvezető.

Az integrált takarékszövetkezetek az elmúlt évben mintegy 770 milliárd forintos együttes mérlegfőösszeget értek el, amely több mint 18 százalékkal haladja meg az előző év végi összesített hasonló számot Az együttes adózás utáni nyereségük pedig megközelítette a 10 milliárd forintot, ami 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Takarékbank tavaly az előzetes számok szerint 168,5 milliárd forint mérlegfőösszeget ért el, saját tőkéje 7,4 milliárd forint volt, tőkemegfelelési mutatója 13,28 százalékot tesz ki. Az adózás utáni nyereség az elmúlt év végén 735 millió forint volt. Mind a mérlegfőösszeg, mind az adózott nyereség nagyjából az előző évi szinten maradt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK