Ötödével csökkent a Skoda profitja

A Volkswagenhez tartozó cseh Skoda autógyár tiszta nyeresége 19 százalékkal 1,48 milliárd koronára csökkent tavaly, a magasabb nyereségadó és kockázatfedezeti költségek miatt. A társaság 2003-ban mintegy 450 ezer autót adott el.

A forgalom és export alapján legnagyobb cseh vállalat értékesítése 0,3 százalékkal 145,2 milliárd koronára csökkent tavaly a 2002-es 145,7 milliárd koronáról. Működési nyeresége ugyanakkor erőteljesen nőtt, 3,68 milliárdról 5,21 milliárdra.

A Skoda adóterhei több mint 40 százalékkal nőttek tavaly, emellett kedvezőtlenül érintette a vállalatot a korona gyengülése és az alacsonyabb kamatok is. Az adózás előtti nyeresége 1,2 százalékkal 2,52 milliárd koronára nőtt.

A cseh autógyár az elmúlt évben közel 450 ezer gépjárművet adott el, 1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb piaca a hazai maradt, 71 500 járművét Csehországban értékesítette. Nyugat-Európában a Skoda eladásai 1 százalékkal csökkentek.

Kelet-Európa legnagyobb autógyártója ebben az évben a tavalyihoz hasonló mértékű profitra számít, és tekintve a nyomott világpiacot, nem számít eladásainak jelentős emelkedésére.

Tavaly is a Skoda volt a legnagyobb cseh exportőr, a teljes cseh kivitel 9 százalékával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK