Aranyhatalom lehet az orosz Norilszkij Nikel

2004.03.30. 13:30

Az orosz Norilszkij Nikel a világ egyik vezető aranykitermelőjévé válhat, az Anglo American dél-afrikai érdekeltségének 20 százalékos megszerzése után. Az orosz társaság 1,16 milliárd dollárt fizetett a Gold Fields Ltd. részvényeinek ötödéért; ez a legnagyobb külföldi befektetés, amit orosz cég valaha is végrehajtott.

Az ügylettel a Norilszkij Nikel a világ hatodik legnagyobb aranykitermelőjévé vált, olyan világgazdasági környezetben, amikor a nemesfém ára eléri a troy unciánkénti (mintegy 31 gramm - a szerk.) 420 dollárt, írta a Wall Street Journal európai kiadása.

A Gold Fields Ltd. a világ negyedik legnagyobb aranykitermelője, évente 4,3 millió uncia aranyat hoz a felszínre. Az ügylettel a Norlisk Nickel folytatja külföldi terjeszkedését, a társaság a múlt évben vásárolta fel az amerikai palládiumkitermelő Stillwater Mining Co.-t.

Forrás: MTI

A Gold Fields 20 százalékáért fizetett összeg mintegy 5,2 százalékkal volt kevesebb, mint a társaság Wall Streeten forgó letéti részvényeinek hasonló méretű pakettje, írta a Dow Jones hírügynökség. Az Anglo American adósságai finanszírozására fordítja majd az ügyletből befolyó összeget: a társaságnak 3,4 milliárd dolláros adóssága van Dél-Afrikában.

A Gold Fields Ltd.-t megelepetésként érte a tulajdonosi szerkezet változása, csak a napokban értesültek az ügyletről. A társaság egyik vezetője, Willie Jakobsz szerint az Anglo American jó részvényes volt, és csak remélni tudja, hogy a Norilszkij Nikel is az lesz. A Wall Street Journal szerint az adásvétel nagyon gyorsan, alig két hét alatt zajlott le.

A Gold Fields koncessziós területein lévő kitermelhető aranykészlet eléri a 84 millió unciát. A készletek dél-afrikai, ghánai és ausztrál aranymezőkön vannak. A Gold Fields a jövőben platinakitermelést is folytat Finnországban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK