Felszámolják a Baumagot

Nem nyújtott be határidőre fellebbezést a Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet az ellene kezdeményezett felszámolás kapcsán, így az illetékes bíróság minden bizonnyal napokon belül jogerősen is kihirdeti a 40 milliárd forint tartozást felhalmozó ingatlanszövetkezet felszámolását - írja a Népszabadság.

A jogerőre emelkedést követően a cég vezetését a kijelölt felszámoló, a Mátraholding Rt. munkatársa veszi át. Egy ilyen eljárás során számba veszik az érintett cég vagyonát, azt elárverezik, és a bevételből meghatározott rend szerint kifizetik azokat, akiknek a cég tartozott.

Az új vezető, a Népszabadság tudomása szerint, első körben majd csak a Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet ügyeibe láthat bele. Ez viszont kevés, hiszen az eddigi információk szerint ezen a cégen csupán "átfolytak" azok a milliárdok, amelyeket a magas hozamígéretekben bízó 18 ezer befektető befizetett. Az összegek a Baumag Vagyonkezelő Szövetkezethez, illetve a csoport és Balázs László elnök egyéb érdekkörei felé vándoroltak. A pénzből ténylegesen indultak ingatlan- és egyéb beruházások, de ezek mai tényleges értéke nem ismert. Mivel rendőrségi vizsgálat is folyik a pénzek útját illetően, elképzelhető, hogy bűncselekmény nyomaira bukkannak. A lap úgy tudja, a felszámoló csak ebben az esetben vehetné át a teljes vagyon feletti irányítást.

Az elnök március eleji üzenetében azt közölte, hogy megkezdték a szövetkezet bizonyos vagyonelemeinek kiárusítását, amiért cserébe jórészt a pórul járt tagok üzletrészeit várják, a károkat csökkentendő. Ennek némileg ellentmondani látszik, hogy a tapasztalatok szerint eddig nyomtatásban csak egy alkalommal jelent meg néhány kisebb hirdetés, ráadásul az ott megadott telefonszámok nem is élnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK