Folytatódik a francia gyógyszergyártók harca

A francia Sanofi-Synthelabo figyelmeztette az Aventist: jogi következményekkel számolhat, ha nem hagy fel a Sanofi és termékei módszeres lejáratásával. Korábban a Sanofi ellenséges átvételi ajánlatot tett versenytársára, a német-francia Aventisre.

A Sanofi szerint az Aventis kampánya sérti a Sanofi-részvények árát és az Aventisre tett ajánlat sorsát is. Az április 5-én kelt levélre eddig nem érkezett válasz az Aventistől. Ugyanakkor a Sanofi arra is ígéretet tett: ha sikerül átvennie az Aventist, nem lesznek elbocsátások. Mint mondták, átalakítások lennének, de működésfüggő elbocsátások nem. Korábban 12 ezer veszélyeztetett helyről szóló híresztelések terjedtek el.

Fotó: MTI

Időközben az Aventis megmentésére esetlegesen segítségre siető Novartis a megmentési kísérlet feltételeként teljes semlegességet kért a francia kormánytól, amely az ipari miniszter szavai szerint kötelezi is magát erre. A francia kormány korábban a Sanofi-átvételt támogató kijelentéseket tett, mondván, hogy Franciaországnak meg kell ragadnia az alkalmat, hogy a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártóját tudhassa magáénak.

A Sanofi ellenséges ajánlata elleni harcban az Aventis a Plavix nevű gyógyszer - a Sanofi egyik nagyágyúja - szabadalmával kapcsolatos lehetséges veszteség felnagyítására összpontosít. Ezt használja ugyanis fel annak bizonyítására, hogy a Sanofi ajánlata miért jelentene rossz üzletet részvényesei számára: az Aventis szerint a Plavix még az idén az Egyesült Államokban a generikus (szabadalmi védettség nélküli) gyógyszergyártók jogi kihívásával kell szembenézzen, ami a szabadalom elvesztéséhez vezethet.

Az Európai Bizottság legkésőbb április 26-ig elhalasztotta a döntést, arról, hogy engedélyezi-e az Aventis megvásárlását Sanofi-Synthelabo által. A Sanofi-Synthélabo január 26-án tett, Aventis-részvényenként 59,63 eurót érő, készpénzes-részvénycserés vételi ajánlatot. Az Aventis azt megelőző tőzsdei záróára 57,55 euró volt. A fúzióval a világelső Pfizer és a brit GlaxoSmithKline mögött a harmadik gyógyszeripari óriás jönne létre. A francia kormány támogatja az egyesülést, és a francia tőzsdefelügyelet február elején engedélyezte az ajánlat folytatását.