Óriási hadiipari megrendelést nyert a Boeing

A Pentagon döntése értelmében az amerikai Boeing gyárthatja a haditengerészet legújabb generációs felderítőgépeit - írja a BBC News. A megrendelés kezdetben csak néhány tesztgépre vonatkozik, de az összértéke így is 3,9 milliárd dollár.

A Pentagon hétfőn jelentette be, hogy a legújabb generációs - elsősorban tengeralattjárók felkutatására használt - felderítőgépek gyártására a Boeinggel kötött szerződést. A döntés igencsak meglepte a szakértőket, akik a Locheed Martin győzelmére számítottak.

A jelenlegi szerződés csupán néhány tesztgép megépítésére vonatkozik, de összértéke így is eléri a 3,9 milliárd dollárt. A tervek szerint 2013-ra állhat hadrendbe az új géptípus, amelyből több mint 100 darabot gyárt majd a Boeing. Az új felderítőgép érdekessége, hogy a Boeing egyik legnépszerűbb, 737-es modelljének egy speciálisan átalakított változata lesz. Ezzel - vélik a szakértők - jelentős fejlesztési költséget spórolhat meg a haditengerészet, amely 40 éve már ugyanazokat a P-3-as Lockheed Martinokat használja a tengerpartok ellenőrzésére és tengeralattjárók felkutatására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK