Augusztusig biztos lesz olaj Magyarországon

A végrehajtási eljárás alá vont Jukosz olajcég körüli helyzet nem befolyásolja Oroszország szállítási kötelezettségeinek teljesítését az orosz ipari és energiaügyi miniszter szerint. Az exporttervet pontosan rögzítették erre a negyedévre, és hónapról hónapra végrehajtják, mondta Viktor Hrisztyenko. A Jukosz e hét elején közölte, hogy exportja augusztustól leállhat, ha számláinak a végrehajtók általi befagyasztása meggátolja a csővezetékdíj és az exportvám fizetésében.

 

Aggodalomra semmi ok az olajexport tekintetében, mivel senki nem vont vissza semmilyen szállítási igényt, mondta az orosz exportügyi miniszter. A Jukosz szerint a vagyonzárral párosuló 3,4 milliárd dolláros adóvégrehajtás és a hasonló nagyságú újabb követelés fokozatosan megbéníthatja tevékenységét, és hónapokon belül csődbe juttathatja.

Forrás: MTI
Mikhail Hodorkovszkij bebörtönzött volt Jukosz-vezér

Nem törekednek a Jukosz és termelő leányvállalatai tevékenységének tönkretételére, miközben pénzeszközöket és vagyonrészeket kutatnak fel a hátralékbehajtási döntés érvényesítésére, mondta Andrej Beljakov fővégrehajtó.

Elkobozták a Jukosz részvényjegyzékét

A Jukosz szibériai leányvállalatánál, a Tomszknyeftnél a végrehajtók csak olyan számlákat zároltak, amelyek nem érintik annak alaptevékenységét. A Jukosz részvényjegyzékét vezető M-Rejesztr cégből viszont komputereket koboztak el. A Jukosz moszkvai központjában még nem jelentek meg a végrehajtók, hogy eszközöket foglaljanak le kiárusítás végett.

Mások lépnének a Jukosz helyére

A csődtulajdonos Transznyeft orosz monopólium a minap már jelezte, hogy más orosz olajipari nagyvállalatok készséggel pótolják a Jukosz esetlegesen kieső exportját. A Jukosz közölte, hogy vis maiorra (elháríthatatlan akadályra) hivatkozhat, ha nem tudná teljesíteni a külföldi vevőkkel fennálló hosszú távú szállítási szerződéseit. Ez a szerződés felfüggesztését jelenti néhány hónapra, ezalatt a partnerek - köztük a Mol is - szabadon vehetnek olajat más szállítóktól. Ezután a szenvedő fél felmondhatja a szerződést a nemzetközi szokásoknak megfelelően.

KAPCSOLÓDÓ CIKK