Veszélyben az orosz olajkivitel Kínába

2004.07.28. 10:27

A jövő héten leállhat a Jukosz vasúti olajexportja, vagyis az orosz olajkivitel Kínába - közölte a társaság vezérigazgatója. Steven Theede azt is bejelentette, hogy az olajcég tárgyal a hatóságokkal adóssága átütemezéséről.

A jövő hétig fizette ki a vasúti áruszállítás költségeit a Jukosz. Az olajtársaság számlái befagyasztása miatt nem fizetőképes, így vasúti exportja leállhat. Az olajcég havonta 400 ezer hordó olajat exportál vasúton, ebből 160 ezer irányul Kínába - jelentette be Steven Theede a Bloomberg beszámolója szerint Tomszkban. A hírügynökség emlékeztet: a Jukosz augusztus végéig rendezte a vezetékes olajszállítás költségeit.

Theede arról is beszámolt, hogy a társaság tárgyal az orosz igazságügyi tárcával adósságai átütemezéséről. A cég azt szeretné elérni, hogy tartozásaiból a következő egy évben hatmilliárd, az azt követő 12 hónapban pedig 2 milliárd dollárt törleszthessen.

A Jukosz részvényeinek árfolyama az elmúlt két nap során 33 százalékkal zuhant, így a vállalat piaci értéke 4,7 milliárd dollárra csökkent.