Megkezdődött a Richter magánosítása

2004.09.14. 11:42

Az ÁPV Rt. kedden bejelentette a tulajdonában lévő 25 százalék plusz egy szavazatnyi Richter-csomag értékesítését részvényre váltható kötvények formájában. A tranzakciótól mintegy 100 milliárd forintos bevételt és a Richter függetlenségének megőrzését reméli az állam.

A nemzetközi értékesítést a JP Morgan befektetési ház végzi. Társ vezető forgalmazó és értékesítési ügynök a Concorde Értékpapír Rt.. Magyarországon a kötvényeket nem hozzák forgalomba. A 640 millió euró (783,4 millió dollár) értékű kötvény lejárata 2009., szelvénye 1 százalékos, hozama 2,75 és 3,25 százalék között mozog, az átváltási prémium 50-55 százalék - olvasható a privatizációs szervezet honlaphján. 

Az átcserélhető kötvények a Richter-részvények jelenlegi árfolyamához viszonyítva felárral kerülnek kibocsátásra. Ebből az következik, hogy a magyar állam már kibocsátáskor részesedik a részvények jövőbeni árfolyam-emelkedéséből. A részvényre cserélhető kötvény - amelynek kibocsátója a privatizációs szervezet - egy későbbi időpontban, előre meghatározott átváltási arány mellett az adott társaság törzsrészvényére cserélhető. A részvények tulajdonosa az átváltás időpontjáig a kibocsátó marad és addig az időpontig gyakorolja is a részvényekhez kapcsolódó összes jogot.

Az ÁPV Rt. közleménye szerint a kötvénykibocsátás fontos célja, hogy az állami tulajdonban lévő Richter-papírok eladásából származó bevétel minél magasabb legyen. Ezzel egyenrangú prioritás, hogy biztosítható legyen a Richter stratégiájának folytatása. A társaság következetesen képviselt és végrehajtott stratégiája szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy függetlensége továbbra is fennmaradjon, a kutatás-fejlesztést, gyártást, disztribúciót és marketinget is magában foglaló jelenlegi üzleti modellel együtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK