Bábolna Rt: eladják a békéscsabai baromfifeldolgozót

2004.09.17. 15:12

A Bábolna Rt. pénteki közgyűlése felhatalmazta a részvénytársaság végelszámolását végző Reorg Rt.-t, hogy a Bábolna Rt. Békéscsabai Baromfifeldolgozó Gyárát a Merian Orosháza Rt. vezette konzorciumnak értékesítse - jelentette be Kaszó Éva, a Reorg Rt. vezérigazgató helyettese Bábolnán, a közgyűlést követő sajtótájékoztatón.

A Bábolna Rt. végelszámolója közölte azt is: a Bábolna Rt. kecskeméti baromfifeldolgozó gyárára kiírt pályázat szintén érvényes, de eredménytelen volt. A kecskeméti pályázatra egy ajánlat érkezett, amelyet a végelszámoló fogalmazása szerint azért nem fogadtak el, mert alacsony értéket jelölt meg a pályázó a vételi ajánlatban. A közgyűlés ezért felkérte a végelszámolót, hogy zártkörű pályázatot hirdessen a kecskeméti gyár bérbeadására. Erre a magyar baromfipiac meghatározó résztvevőit hívják meg. A pályázatok elbírálását a hónap végéig tervezik elvégezni.

A békéscsabai baromfifeldolgozó privatizációjáról elhangzott: a feldolgozó megvételére egy pályázat érkezett. A vételár 400 millió forintos privatizációs bevételt és átvállalt kötelezettségeket tartalmaz. A vevő konzorcium vállalta egyebek között 800 dolgozó továbbfoglalkoztatását a jelenleg több mint ezer foglalkoztatottból. Kaszó Éva közölte: bizonyos leépítések a Bábolna Rt. kezdeményezésére már folyamatban vannak, így jelenleg 100-150 ember sorsa kérdéses.

A vevő olyan beruházások - így egyebek között szennyvíztisztító - építését is vállalta, amely a Bábolna Rt.-t terhelné, ha a cég tulajdonába maradna. Ezen kívül a beszállítói szerződéseket is átvállalja a konzorcium.

Az új tulajdonos, a Merian Orosháza Rt. stabil cég, egyebek között az Orsi márkanevű termékek forgalmazója - mondta Kaszó Éva, aki a pályázathoz kapcsolt üzleti tervet megalapozottnak minősítette.

A békéscsabai gyár árbevételéről, veszteségéről nem tudott nyilatkozni, mondván: a gyár nem önelszámoló egységként működött a Bábolna keretein belül. Azt azonban közölte, hogy a békéscsabai és a kecskeméti gyár összesen közel egymilliárd forintos veszteséget termelt havonta. Ez tette szükségessé az értékesítésükre vonatkozó kormányzati döntést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK