Nőtt a Suzuki nyeresége

2004.11.04. 11:29

Nőtt a Suzuki üzemi eredménye a harmadik negyedévben, mert jelentősen emelkedett a kereslet Ázsiában a kisautók, Európában pedig a kompakt autók iránt. Japán negyedik legnagyobb autógyára az idén újabb nyereségrekordot vár a tavalyi két számjegyű növekedés után. Jövőre új kompakt autók dobnak piacra, ezt többek között Magyarországon gyártják.

A General Motors érdekeltségébe tartozó Suzuki üzemi eredménye 26,71 milliárd jen (251,7 millió dollár) volt július és szeptember között, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A társaság adózott eredménye 2,6 százalékkal 12,12 milliárd jenre csökkent, az árbevétel eközben 12,6 százalékkal 575,41 milliárd jenre nőtt.

A társaság az idén 100 milliárd jen üzemi eredményt és 60 milliárd adózott eredményt vár. A tavalyi üzleti évben 95,14 milliárd jen volt az üzemi, és 43,84 milliárd jen a társaság adózott eredménye. A Suzuki fő erőssége Ázsiában a többségi tulajdonában lévő Maruti Udyog Ltd. indiai autógyár, amely az Indiában közlekedő személyautóknak közel felét gyártja, köztük a Maruti 800-ast, az Altót és más modelleket.

A Suzuki a kompakt kategóriában egy 1,3 literes hatchback modellel akarja erősíteni jelenlétét, a jövőre piacra kerülő autó a Hyundai Getz és a FIAT Paliónak akar versenyt támasztani. Az új modellt Japánban, Indiában, Kínában és Magyarországon gyártják majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK