A szökőár jelentősen növeli a biztosítók veszteségét

2004.12.27. 13:20

Hétfőn jelentős esést szenvedtek el a biztosító társaságok és az utazási irodák részvényei az európai tőzsdéken az Indiai-óceán partvidékén bekövetkezett szökőár-katasztrófa nyomán. A tengerparti üdülőtelepeket letaroló tsunami fokozza a biztosító társaságok idén elszenvedett rekord veszteségeit.

A német Munich Re, a svájci Zürich Financial és más nagy biztosító társaságok még korainak tartják a katasztrófa által okozott veszteségek nagyságrendjének megbecslését. Az értékpapír piacokon azonban megkezdődött a biztosító társaságok, az utazási irodák és a légitársaságok részvényeinek óvatos eladása.

Ez mindenképpen a szökőárnak tudható be. Malajziában, Thaiföldön és a Maldív-szigeteken a tehetősebbek üdülnek, akik megfelelő biztosításokkal rendelkeztek, csakúgy, mint az érintett szállodák - mondta egy zürichi értékpapír kereskedő. A kár valószínűleg nem éri majd el az idei amerikai hurrikánkárok szintjét, de minden bizonnyal milliárdos összegről van szó - tette hozzá.

A Zurich Financial részvényének árfolyama két százalékkal esett a hétfői kereskedés kezdetén, csakúgy mint a Hannover Re papírjáé. A Munich Re részvénye két százalékkal, a francia Scor részvénye 2,1 százalékkal, a Swiss Re pedig 2,4 százalékkal esett. A Dow Jones Stoxx biztosítási alindex ezalatt 0,6 százalékkal gyengült.

A francia Club Mediterranée részvénye kezdetben négy százalékkal gyengült, majd a veszteség később 1,5 százalékra mérséklődött. Esett a német TUI utazási társaság, valamint a Thomas Cook utazási társaságot a KarstadtQuelle társtulajdonosaként üzemeltető Lufthansa légitársaság részvénye is.

Az idei év a természeti katasztrófák éve volt. A mostani szökőár áldozatait nem számítva természeti katasztrófák eddig 21 ezer áldozatot szedtek az idén. A vagyoni kárigény 42 milliárd dollárra tehető.