Takler Ferenc az év borásza

Takler Ferencet, a Szekszárdi Borvidék borászát választotta idén az év borászává a 116 tagú Magyar Borakadémia. A Takler Pincészet 1999 óta több nemzetközi elismerést tudhat magáénak, többek között Bordeaux-ból, a vörösborok hazájából egy aranyat, két ezüst és egy bronz érmet hozott el.

Az év borásza-jelölések kezdetekor az egész országban megszondázzák a szakmát, a médiát, a gasztronómiát, és az első öt kiválasztott kerül az akadémia színe elé. A Takler Pincészet három éve esélyes volt, mert már kétszer került be a legjobb öt közé.

A 300 éves családi múltra visszatekintő borász két fiával vezeti a 36 hektáros családi vállalkozást, amelyből 13 hektár a termő ültetvény, 17 hektár új telepítés és 6 hektár folyamatosan telepítés alatt van. "Arculatunk a szekszárdi ízvilág kialakítása, elsősorban a kék szőlők, a vörösborok, nevezetesen a kékfrankos, merlot, a kadarka és a cabernet franc segítségével, s ez a négy fajta alkotja kínálatunk és elképzeléseink gerincét" - mondta Takler Ferenc.

A legnagyobb piacot Amerika jelenti a Takler Pincészet számára, ahová rendszeresen és egyre több helyre, egyre nagyobb mennyiségben exportálnak, és nemrég kapták a hírt, hogy egy felmérés szerint tavaly Amerikában a magyar borok voltak a legsikeresebbek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK