Csak februárban követték a bankok az MNB-t

A Magyar Nemzeti Bank január 25-iki 50 bázispontos alapkamat csökkentését a bankok többsége február első hetében követte, köztük néhány a hitelek kamatát is mérsékelte. A PSZÁF nyolc bankot marasztalt el a lakáshitelek THM-jeinek közlésével kapcsolatban.

A Magyar Külkereskedelmi Bankban (MKB) a vállalati hitelek kamatát csökkentették 50 bázisponttal, a lakosság számára nyújtott betétfedezeti hitel kamata 2,0 százalékkal lett alacsonyabb a hónap elejétől. Az ingatlan fedezetű svájci frankban nyújtott lakáshitel kamata pedig 25 bázisponttal lett kisebb február elsejétől az MKB-ban.

Az új kondíciós lista szerint a legjobb vállalati adósok számára nyújtott hitel, az ún. prime rate évi 13,75 százalék lett a jelenleg érvényben lévő 9,0 százalékos jegybanki alapkamathoz képest, a vállalatok számára nyújtott folyószámlahitel pedig évi 16,25 százalék lett. Az egyéves kamatperiódusra nyújtott svájci frank ingatlanfedezeti hitel éves kamata 3,2 százalék, a hitel költségeit is tartalmazó teljes hiteldíj mutató (THM) 5,96-6,27 százalék között van az összeg nagyságától függően. A lakossági betétek kamatát elsőként már január 28-tól mérsékelték az MKB-nál, ennek mértéke 20-50 bázispont volt.

Az Inter Európa Bankban (IEB) szintén január végén csökkentette a lakossági betéti kamatokat 75 bázisponttal. Február 7-től viszont a svájci frankban nyújtott lakáshitel kamatát méréskelték 100 bázisponttal. Az egyéves kamatperiódusú svájci frank lakáshitel éves kamata 2,99 százalék lett, az új THM 5,83 százalékot ér el.

A Raiffeisen Bankban az állami kamattámogatással új lakás vásárlására nyújtott hitel kamatát csökkentették 100 bázisponttal 5,55 százalékra február elsejétől. A használt lakásra nyújtott kamattámogatásos hitel új kamata évi 7,50 százalék a korábbi 8,40 százalékkal szemben. A lakossági betétek kamatát január végén 20-40 bázisponttal mérsékelték a Raiffeisennél.

Az ING Barings Bankban a vállalati betétek kamata csökkent 75 bázisponttal február 2-től, a KDB Bankban a lakossági és a vállalati betétek kamatát egyaránt 20 bázisponttal mérsékelték februártól. A CIB Bankban egyaránt 50 bázisponttal zsugorodtak a vállalati és a lakossági betétek kamatai, a Citibanknál a vállalati betétek kamata olvadt 30-40 bázisponttal.

Az OTP Bank egyelőre csak szűk körben változtatott kamatain. Február 1-jétől 0,5 százalékponttal, 4,49 százalékra mérsékelte az új lakásra felvehető, 5 éves fix kamatperiódusú hitelek kamatlábát a forrásoldali és a kiegészítő kamattámogatású hitelek körében egyaránt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete bejelentette, hogy nyolc hitelintézetnél találta hiányosságokat a lakáshitelekre is érvényes teljes hiteldíjmutatók (THM) alkalmazásában. A felügyelet nem hozta nyilvánosságra az érintett bankok neveit, annyit azonban elárult, hogy a THM-mel kapcsolatos vizsgálatok ezzel nem érnek véget.

A leggyakoribb hiányosságok a mutatók banki honlapokon való feltüntetésével, illetve magyarázatával és a reklámokkal kapcsolatban merültek fel. A felügyelet felhívja a bankok figyelmét, hogy a hirdetésekben a THM értékét feltűnő helyen, nagy méretű betűkkel kell megjeleníteni, hasonlóan a kamatokhoz - írja a Népszabadság.