Kartellgyanú a fővárosi útfelújításoknál is

Nem rekordösszegű, ám mindenképpen százmilliós nagyságrendű bírság várhat arra a 16 útépítő cégre, amely a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyanúja szerint titokban felosztotta egymás között a 2001-es fővárosi, illetve a 2001-2002-es vidéki, állami és önkormányzati útfelújítási megrendeléseket - írja a Népszabadság.

Az érintettek
A 2001-es fővárosi beruházásokban érintett cégek: Betonút Rt., Strabag Rt., Egút Rt., Hídépítő Rt., Mota Hungaria Rt, Mélyépítő, Budapest Rt., Alterra Rt., Hídtechnika Kft., Betonplasztika Kft., Vegyépszer Rt., Swietelsky Építő Kft.

A 2001-2002-es vidéki útfelújításokban érdekelt cégek: Adeptus Rt., Betonút Rt., Debmút Rt., Egút Rt., Hídépítő Rt., Hódút Kft., Hoffmann Rt. MÁV Hídépítő Kft., Mélyépítő Budapest Rt., Mota Hungaria Rt., Strabag Rt., Swietelsky Építő Kft., Vakond Kft., Vegyépszer Rt.

A Népszabadság információi szerint egy-egy érintettre akár különösen magas büntetést is kiszabhat a két ügyben várhatóan tavasszal döntő Versenytanács, mivel a kartellgyanúba keveredett útépítő vállalkozások közül többen részt vettek a GVH által tavaly feltárt sztrádakartellben - majd később mind a fővárosi, mind a vidéki útrekonstrukciós megbízások gyanított felosztásában is. A versenyhatóság kartellcsoportja - a sztrádaüggyel ellentétben - ezúttal nem tett javaslatot arra, hogy az eljárás alá vont cégek mekkora büntetést fizessenek.

Az első gyanú a budapesti Bartók Béla út felújítása kapcsán fogalmazódott meg: a kartell résztvevői közül néhányan állítólag minden lényeges körülményt - a megbeszélések helyszínét, idejét, témáját - pontosan lejegyeztek, hogy társaik később ne tudjanak kihátrálni az egyezségből.

A kartellező cégeknek azonban a bírságon kívül nem kell más szankcióktól tartaniuk - a már megkötött szerződések nem bonthatók fel az esetleges jogsértés miatt. Az elmarasztalt társaságok kizárhatók ugyan bizonyos tenderekről, ám mivel a piacon viszonylag kevés útépítő társaság van, így a fejlesztések zavartalansága érdekében ezt a szabályt nem igen alkalmazzák.

KAPCSOLÓDÓ CIKK