Felelősöket keresnek a salgótarjáni üveggyár dolgozói

2005.04.14. 17:52

Szeretnék megtudni a salgótarjáni öblösüveggyár dolgozói, hogyan zajlott a gyár privatizációja, és kik a felelősek azért, hogy a jelentős állami támogatások ellenére felszámolás alatt áll a 750 embert foglalkoztató gyár.

A munkások érdekképviseletként nem tudják jogi útra terelni a privatizáció ügyét, de minden információt nyilvánosságra hoznak, amit jogukban áll megszerezni - mondta a Munkástanácsok elnöke, Palkovics Imre a munkásgyűlés után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön. A dolgozók azt indítványozták, hogy tegyenek feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Palkovics Imre a felszámolóbiztossal folytatott megbeszélés után találkozott a dolgozókkal, akiket - közlése szerint - semmiről nem tájékoztatnak. Mint mondta, a bérgarancia alapból a még hátralévő bértartozást is rendezi a felszámoló a közeli napokban. Ebből a keretből az összes tartozást nem tudják kifizetni, további bérgarancia alaphoz csak "a szoros szabályoktól való eltéréssel" juthat a salgótarjáni cég - tette hozzá.

A felszámoló tanulmányokat készíttet arról, hogy a gyár mely részei működőképesek, és döntését minden érintett bevonásával hozza majd meg, így nem a gyár bezárása a cél. A Munkástanácsok elnöke elmondta: a felszámoló arról tájékoztatta, hogy hamarosan egy olyan tervezett létszámleépítést jelent be a megyei munkaügyi központnak, ami a legpesszimistább változat lesz. A dolgozók évek óta nem kaptak béremelést, nem kapnak már étkezési hozzájárulást sem, decemberben pedig a kollektív szerződést is felmondta a gyár menedzsmentje, így most csak a munka törvénykönyvében megszabott minimumokat kell megadnia a munkáltatónak - mondta Palkovics Imre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK