Tőzsdére készül a Herz

2005.05.17. 13:29

Egy éven belül tőzsdére mehet a Herz Szalámigyár Rt. - hangzott el a társaság keddi sajtótájékoztatóján. A húsipari cégnél a fejlesztésekhez és az esetleges akvizíciókhoz szükséges forrásbevonáshoz a tőzsdei utat látják a legjobb megoldásnak.

A kétmilliárd forint jegyzett tőkéjű cég jelenlegi piaci értéke mintegy 6-7 milliárd forint - mondta a sajtótájékoztatón Albrecht Ottó, a Herz pénzügyi tanácsadója, a Cashline Értékpapír Rt. vezérigazgatója. A tervek szerint a tőzsdei megjelenést egy alaptőke-emeléssel megvalósuló részvénykibocsátás előzné meg, amelyben a részvények kibocsátási ára 300 százalékos lehet.

A Herz Rt. tavaly év végén került a 100 százalékban magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Clar Invest Kft. tulajdonába, korábban a Pick-csoporthoz tartozott. A budapesti székhelyű húsipari vállalat tavaly 9,3 milliárd forint árbevétel mellett 704 millió forint adó, kamat és értékcsökkenés előtti eredményt (EBITDA) ért el, üzemi nyeresége 380 millió forint volt. A Herz az idén 10-10,5 milliárd forint árbevételt tervez. Az árbevétel egyharmada exportból származik, a kivitel 80 százaléka Németország piacán talál vevőre.

A Herz korábban mind a beszerzését, mind az értékesítését a Pick-csoporton keresztül végezte. Az új tulajdonos megjelenése óta önálló értékesítési csatornákat épített ki; kizárólag belföldi beszállítói vannak. A Herz a vágóhidakkal új kapcsolatok kiépítését szorgalmazza, és esetlegesen vágóhidak akvizícióját is tervbe veszi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK