Tizenöt milliárd dollárt vesztett tavaly a Jukosz

Közel tizeöt milliárd dollárt veszteséget szenvedett 2004-ben a Jukosz, az egykor legnagyobb orosz olajcég. A vállalattól a tavalyi állami támadás során 27,5 milliárd dollár adóhátralékot hajtottak be.

A Jukosz, amely a tavalyi állami támadásig a legnagyobb orosz olajvállalat volt, tavaly 417,4 milliárd rubel (14,71 milliárd dollár) adó utáni veszteséget szenvedett. a veszteség körülbelül 11-szer akkora, mint 2003-ban, jelentette az Interfax hírügynökség hétfőn.

A Jukoszon tavaly 27,5 milliárd dollárnak megfelelő adóhátralékot kért számon az orosz adóhatóság az elmúlt évekről. Tavaly a Jukosz 304,5 milliárd rubelt térített meg az orosz államnak ilyen címen, a hírügynökség szerint. Decemberben elárverezték a vállalat fő termelő egységét, a Juganszknyeftyegazt.

A Jukosz bevétele tavaly 6,3 milliárd rubelre csökkent a 2003-as 7,2 milliárdról. Az olajtársaság részvénye jelenleg 0,50 dollár körül van a moszkvai RTS tőzsdén, így a cég piaci értéke körülbelül egymilliárd dollár. A vállalat 2003 közepén 40 milliárd dolláros csúcsot ért el piaci tőkeértékében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK