Újra privatizálják az ukrán acélóriást

A legnagyobb ukrán acélmű, a Krivorisztal privatizációját rendelte el Juscsenko ukrán kormányfő. Az acélmű tavaly júniusban már magánkézbe került, Kucsma volt elnök köréből kerültek ki az új tulajdonosok. Egy bírósági hatásrozat azonban áprilisban törvényellenesnek minősítette az eljárást. Az acélműre a jelenlegi tulajdonosok is pályázhatnak.

Újra privatizálják a legnagyobb ukrán acélművet. A Krivorisztalt tavaly júniusban már privatizálták, ekkor a Fémipari Beruházók Szövetsége nevű konzorcium vette meg az acélmű 93 százalékát 800 millió dollárért. A konzorcium mögött Viktor Pincsuk és Rinat Ahmetov áll, mindketten Kucsma, volt ukrán elnök szűkebb üzleti köréhez tartoznak. Egy ukrán bíróság azonban áprilisban törvényellenesnek minősítette a privatizációt, és döntését a fellebbviteli bíróság is jóváhagyta.

Az újraprivatizáció összhangban van Viktor Juscsenko, januárban beiktatott ukrán köztársasági elnök választási kampányában tett ígéretével, amely szerint felülvizsgálja a gyanús privatizációs ügyleteket, így a Krivorisztal esetét is. Juscsenko még februárban bejelentette, hogy minden dokumentum érvénytelen, amelyet az előző kormány jogellenesen hagyott jóvá. Az acélmű korábbi privatizációs tenderét több külföldi vállalat is diszkriminatívnak minősítette.

Viktor Pincsuk februárban leszögezte, hogy kész visszaadni az államnak a Krivorisztalt, de csak akkor, ha bírósági döntés kötelezi erre. Juscsenko kijelentette, hogy a kormány az eljárás során a törvénynek megfelelően lép fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK