Kínában kötötték az év tőzsdei üzletét

Egy kínai bányavállalat részvénykibocsátása az idei év legnagyobb tőzsdei üzlete. A Shenshua Energy közel 3 milliárd dolláros bevételhez jutott az üzlet révén. A vállalat 17,23 százalékát vitték a tőzsdére.

Kína első számú bányászati vállalata, a China Shenshua Energy a világ idei évi legnagyobb tőzsdei üzlete keretében részvénykibocsátás révén közel 3 milliárd dolláros bevételhez jutott. A jegyzéshez közelálló illetékesek szerint 2,95 milliárd dollárt tett ki a bevétel, részvényeként 7,5 hongkongi dollárt, ami a megcélzott ár alsó határán mozgott.

A várakozások szerint a 7,25- 9,25 hongkongi dolláros sávban akarták értékesíteni a papírokat. A Shenshua 17,23 százalékát vitték a tőzsdére, 3,06 milliárd részvény értékesítésével. Az üzlet révén a Shenshua a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett bányatársaságává vált.

Kínai mértékkel mérve alacsony volt az érdeklődés: az intézményi befektetők körében mindössze ötszörös volt a papírok túljegyzése, az egyéni vevők körében pedig a kereslet 15-szöröse volt a kínálatnak. ( Összevetésül: a 2003-ban piacra vitt China Life-ot, az akkori legnagyobb tőzsdei akció során 170-szeresen, illetve az egyéni vevők körében 25-szörösen jegyezték túl.

A Shenshua a folyó évben 58 százalékos, 1,7 milliárd dollárt elérő nyereségre számít a szén iránti növekvő igényeknek köszönhetően. A vállalat az értékesített szén tonnánkénti árát 2004-hez képest 26 százalékkal 29 dollárra tudta emelni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK