A Moody's felminősítette az OTP-t

2005.06.09. 8:42

A magyar szuverén adósi szintre minősítette fel az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank eddig annál egy osztályzattal gyengébb besorolásait szerdán a Moody's Investors Service, a magyar bank kiemelkedő jövedelmezőségére és a térségben játszott befektetői szerepére hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő szerda késő esti londoni bejelentése szerint az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank betéti és pénzügyierő-osztályzata az eddigi "A2/C plusz"-ról "A1/B mínusz"-ra javul, stabil kilátással.

A Moody's közleménye szerint az OTP Jelzálogbank forintban, fedezettel kiadott jelzálogkötvényeinek besorolása továbbra is felminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alatt áll, de a devizában kibocsátott fedezett jelzálogkötvények besorolása nem változik, mert annak határt szab az "A1" szintű magyar szuverén adósi osztályzat.

A közlemény szerint a felminősítést az OTP-csoport kiváló jövedelmezősége indokolja, és az, hogy a vállalat belpiaci lakossági pénzintézetből a pénzügyi szolgáltatások legtöbb területén jelenlévő regionális szereplővé vált, miközben kockázati profilja mérsékelt maradt.

Az OTP Európa egyik legjövedelmezőbb vállalatcsoportja, különösen a mérsékelt kockázati profil fényében - áll a Moody's elemzésében. A hitelminősítő szerint az OTP jövedelmezősége a kamatbevételektől függ - ebből ered a működési szintű bevétel mintegy 70 százaléka -, jelezve a hitelkihelyezés domináns szerepét, valamint a bank jelentős állampapír- és fedezettkötvény-portfolióját.

A Moody's szerint az OTP általános jövedelmezőségének további fontos tényezője a működési bevételhez mérve viszonylag alacsony hitelveszteség-tartalékolás. Még ha a tartalékolás növekedne is - tükrözve a hitelkihelyezés bővülését, valamint azt, hogy a külföldi érdekeltségek tevékenységét jobban kell fedezni tartalékolással -, az OTP-csoport jövedelemtermelő kapacitása továbbra is kiváló marad ahhoz, hogy a cég elviselje hitelportfoliója bármely esetleges romlását, vagy valamely külföldi érdekeltsége pótlólagos tartalékolási igényét - áll a hitelminősítő szerda esti londoni közleményében.

Az OTP-t néhány hete a Euromoney című vezető londoni gazdasági-üzleti magazin is kiemelten dicsérte kelet-európai vállalatminőségi összeállításában, megállapítva, hogy az OTP Bank a legjobb kelet-európai vállalat. A szakfolyóirat 45 elemző és befektető cégtől kért értékelést összesen 336 térségi vállalatról, minden szektorból, és az összes szempontot figyelembe véve a felmérés részvevői az OTP-t jelölték meg a térség "legmeggyőzőbb és legösszefogottabb üzleti stratégiájú" vállalatának.

KAPCSOLÓDÓ CIKK