Biodízelt gyártana a Shell

A Shell olajtársaság beszáll a biodízel üzemanyag termelésébe: a Choren szászországi vállalattal közösen a következő években többszáz millió eurós fejlesztéseket tervez. A Choren új technológiájával a repce az eddigihez képest négyszer nagyobb hatékonysággal használható üzemanyag gyártására.

A Shell Lubminban, Ülzenben, Freibergben létesítene gyártelepet. Ezek a telepek egyenként 150 embernek adnának munkát. A terv megvalósulása esetén 100 millió euróval kevesebbet költene olajra Németoszág. A Choren elnöke, Tom Blades szerint ezzel "egyidejűleg csökkenhetjük az olajimportot, javíthatjuk a fizetési mérleget és egy teljesen új iparágat honosíthatunk meg".

A Choren által kifejlesztett - mezőgazdasági hulladékokból, fából, egyéb szerves anyagból álló dízelüzemanyag - gyártási technológia sajátossága abban rejlik, a növény egészét hasznosítják, nemcsak a termését. Ezzel az eljárással a repce az eddigihez képest négyszeres hatékonysággal hasznosítható.

Németországban mintegy 4 millió tonna dízelüzemanyag állítható elő a rendelkezésre álló földterület alapján számolva. A prognózisok szerint 2020-ben biomasszából lehetne kielégíteni a németországi üzemanyagszükséglet egynegyedét.

A fogyasztók számára az új üzemanyag használata semmilyen gondot nem jelent. A szintetikus úton előállított dízel még jobb teljesítményt is nyújt és nem árt a környezetnek sem, mint a nyersolajból nyert üzemanyag. A DaimlerChysrler kutatási részlegének vezetője már bejelentette, hogy a konszern valamennyi új dízelautóját az új "SunDiesel"-el tölti meg, amint az új üzemanyag kellő mennyiségben rendelkezésre áll.

KAPCSOLÓDÓ CIKK